Soroca

Au apărut banii, dar a dispărut înţelegerea

Istoria acestei staţii a început mai mulţi ani în urmă. În 2007, Consiliul sătesc a adoptat o decizie potrivit căreia se oferă în folosinţa oraşului Soroca, nerambursabil, un teren de 10 ha din proprietatea s. Egoreni. Acolo urma să fie construită staţia de epurare a apelor reziduale ale oraşului. Pe parcursul câtorva zeci de ani, zilnic se scurg direct în râul Nistru circa 2500 metri cubi de ape reziduale. Autorităţile orăşeneşti au găsit soluţia. Însă lucrările au fost stopate de fosta guvernare care, potrivit unor surse, a susţinut iniţial proiectul, inclusiv locul de amplasare. În ianuarie curent, lucrările de proiectare au fost reluate. Luni, la Egoreni au venit specialiştii firmei italiene care a proiectat staţia. Însă populaţia nici nu a vrut să-i asculte, motivând că nu-şi doresc în niciun caz construcţia unei staţii de acest gen în preajma localităţii.

Ei sunt susţinuţi şi de câţiva locuitori ai cartierului Soroca Nouă (or. Soroca). Oamenii se tem că vor suferi din cauza mirosului, a ţânţarilor etc. Motivul principal al nemulţumirii lor este că urmează a fi construită o staţie după tehnologia ZUC (Zone Umede Construite) ceea ce, au explicat specialiştii, înseamnă că apele reziduale vor fi curăţate în trei etape, tot procesul este sub sol, astfel apa nu are contact cu oxigenul, fapt care împiedică apariţia mirosului cum este în cazul staţiilor de epurare convenţionale. Iniţial localnicii au acceptat construcţia staţiei de tip închis, însă dintre patru variante, pentru zona, volumul şi pentru a asigura minimum efecte negative a fost aleasă această tehnologie, fiind supranumită şi „prietenoasă mediului”. Cum au explicat proiectanţii, vizual aceste zone reprezintă un strat superior de pietriş şi stufăriş. Proiectul este finanţat de Banca Mondială prin intermediul Fondului Global de Mediu, care a şi ales acest tip de staţie. Oamenii însă cred că este vorba de lacurile biologice şi o staţie de epurare asemănătoare cu cea din capitală. Asta i-a făcut să protesteze. Acum primarul localităţii cere restituirea terenului care, în opinia lui, a fost preluată ilegal şi stoparea oricăror lucrări în zona menţionată. În caz contrar, ameninţă administraţia şi locuitorii s. Egoreni, toţi vor bloca accesul spre acest teren. În aceeaşi zi, consilierii orăşeneşti s-au convocat într-o şedinţă şi au avut şi ei discuţii cu specialiştii italieni. Primarul oraşului Soroca, Victor Său susţine că proiectul este necesar şi că acum se împotrivesc exact toţi acei care au luat decizia de a oferi cele 10 ha oraşului, decizie absolut legală. Potrivit lui Victor Său, acest teren este înregistrat la oficiul de cadastru în baza tuturor actelor necesare prezentate.

Pentru acest proiect Banca Mondială a oferit 4,5 milioane dolari SUA . „În cazul în care administraţia satului Egoreni refuză continuarea proiectului şi împiedică lucrările de construcţie, Banca Mondială îşi va retrage toţi banii. Suma cheltuită pentru proiectare va fi restituită din contul localităţii Egoreni”, ne-a comunicat Aurelia Samson, directoare a Unităţii de implementare a proiectelor de alimentare cu apă şi canalizare.

De la Soroca, pentru TIMPUL,
Tatiana Zabulica

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *