Ultima oră

Atentatele de la Paris, în centrul dezbaterii democrate în Statele Unite

Un minut de reculegere în memoria victimelor de la Paris a marcat începutul dezbaterii, desfășurată sâmbătă la Drake University din Des Moines (Iowa, centrul Statelor Unite).

"În această seară, în timp ce Franța este în doliu, la fel este și America, și vom începe… prin a vă ruga să păstrăm un minut de reculegere", a declarat prezentatorul. Atentatele, pregătite cu grijă, au răspândit teroare în capitala franceză vineri și au făcut 129 de morți și 352 de răniți, amintește AFP.

"Noi trebuie să fim hotărâți să unim lumea pentru a distruge ideologia jihadistă radicală a organizațiilor ca SI, un grup terorist violent, barbar, fără milă", a declarat Hillary Clinton. "În aceste alegeri, nu este doar alegerea unui președinte, ci alegerea unui comandant suprem".

Descriind gruparea Statul Islamic drept principala amenințare teroristă internațională, fostul secretarul de stat al lui Barack Obama a insistat că organizația "trebuie învinsă".

"Noi nu suntem în război împotriva islamului", a spus ea, refuzând să utilizeze terminologia islam radical. "Suntem în război împotriva extremismului violent".

Dar candidatul democrat favorit la alegerile prezidențiale din Statele Unite a intrat sub focul criticilor la începutul dezbaterii pentru votul ei din 2003 susținând invazia americană a Irakului, cu Bernie Sanders care l-a legat de haosul regional ce a contribuit la apariția militanților Statul Islamic, notează Reuters.

A doua zi după seria de atacuri mortale cu bombă și arme ce au ucis cel puțin 129 de persoane la Paris, Sanders a declarat că invazia a fost "una dintre cele mai grave greșeli de politică externă din istoria modernă a Statelor Unite".

"Aș spune că invazia dezastruoasă a Irakului, ceva față de care m-am opus puternic, a deșirat regiunea imens", a spus Sanders, adăugând că a condus la ridicarea Al Qaida și a Statului Islamic.

Clinton, care a declarat frecvent că votul a fost o greșeală, a insistat că ar trebui plasat în contextul istoric al anilor de terorism de dinainte de invazie.

"Dacă vom ajunge să abordăm problemele ridicate de extremiștii jihadiști, trebuie să înțelegem că au antecedente la ceea ce s-a întâmplat în Irak", a spus ea.

Schimburile de replici au avut loc în a doua dezbatere a democraților în vederea nominalizării partidului pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, cu accentul mutat pe politica externă și modalitățile de combatere a terorismului după atacurile de la Paris.

Clinton, fost secretar de stat, are mult mai multă experiență de politică externă decât oricare dintre rivalii săi — Sanders, un senator de Vermont, și fostul guvernator de Maryland Martin O’Malley, mai notează Reuters.

Sursa: Agerpres.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *