Actualitate

Atac separatist la Gimnaziul din satul Corjova

Contactat de cotidianul TIMPUL, directorul gimnaziului, Constantin Sucitu, a declarat că era gata să se încaiere cu miliţienii din cauza arborării drapelului. „Am venit la gimnaziu la ora 6:40, pentru a face toate pregătirile pentru careul solemn. Paznicul mi-a spus că la ora 5 dimineaţa au intrat pe teritoriul şcolii vreo şapte-opt miliţieni, motivând intruziunea prin faptul că teritoriul şcolii este minat – un pretext pentru a asista la careu şi a „controla” situaţia. Am vrut să pregătim instalaţiile tehnice de amplificare a sunetului, dar am fost nevoiţi să renunţăm la acestea, pentru că miliţienii ne-au deconectat energia electrică şi am fost nevoiţi să continuăm careul fără intonarea Imnului R. Moldova, iar când am vrut să arborăm drapelul, aproximativ 15 miliţieni ne-au împiedicat s-o facem. Eram gata să ne încăierăm la bătaie din acest motiv”, a afirmat directorul.

Miliţienilor li s-a explicat că, potrivit dispoziţiei Ministerului Educaţiei, drapelul trebuie să fie arborat, iar imnul trebuie să răsune la careu. Li s-a prezentat şi lor câte o copie a documentului cu trei zile înainte de eveniment. „Dar până la urmă am hotărât să nu ne opunem, pentru că ei puteau să rupă sau să sechestreze drapelul de stat”, ne-a spus Constantin Sucitu.

După festivitate, şeful miliţiei de la Dubăsari, Igor Mazur, i-a reproşat directorului că nu educă elevii corect şi că, în discursul de inaugurare a anului şcolar, a rostit cuvinte urâte la adresa Transnistriei, pentru care urmează să răspundă. În replică, directorul susţine că a fost nevoit să-şi schimbe mesajul de 1 septembrie şi să critice fărădelegile din Transnistria, din cauza miliţienilor care au dat buzna în şcoală.

În afară de aceasta, corjovenii luptă şi pentru dreptul lor de a participa la referendum. Primarul satului, Valeriu Miţu, a menţionat pentru TIMPUL că deja de câţiva ani are parte de astfel de „cadouri” din partea ministerelor de forţă din Transnistria. „Au început să vină şi acasă, în timpul nopţii chiar, şi să-mi ameninţe rudele şi apropiaţii. M-au ameninţat că voi încasa de la zece la 15 ani de închisoare, că celulele lui Ilaşcu sunt libere şi avem şanse mari să nimerim acolo”.

Potrivit primarului, oamenii sunt descurajaţi pentru că sunt filmaţi şi ameninţaţi în cazul în care participă la vot. „Oamenii mă întreabă dacă vom fi sau nu susţinuţi de autorităţile de la Chişinău. Cât timp îşi vor mai bate joc de noi?”.

Valeriu Miţu a mai adăugat că agenţii economici care se află sub jurisdicţia Moldovei sunt citaţi la miliţie şi preîntâmpinaţi că dacă participă la organizarea alegerilor vor avea probleme cu legea.

Viceprim-ministrul Victor Osipov, ministrul Integrării, a spus, ieri, în cadrul unui briefing de presă, că au fost semnalate şi alte încercări de a împiedica arborarea Drapelului de Stat al R. Moldova şi intonarea Imnului de Stat la unele instituţii din stânga Nistrului, iar unui deputat al Parlamentului RM i-a fost interzisă trecerea prin punctul de control pentru a participa la careul de la şcoala din Tighina, sub pretextul că această deplasare nu a fost coordonată din timp. Totodată, Victor Osipov, expediind o scrisoare pe adresa autorităţilor autoproclamatei republici nistrene, în care a expus intenţia de a asista la careul de început de an la liceele din or. Tighina şi Tiraspol, a primit refuz.

„Sperăm ca aceste incidente să nu fie generalizate. Scopul nostru este să ne apropiem de soluţionarea problemelor, nu să creăm noi disensiuni", a comentat Osipov. Vicepremierul a menţionat, de asemenea, că administraţia de la Tiraspol şi-a asumat anumite angajamente, inclusiv în cadrul consultărilor în formatul „5+2”, în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor legate de procesul educaţional în instituţiile de învăţământ cu predare în grafie latină.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *