Cultură

Artistul plastic Gheorghe Oprea a împlinit 70 de ani

Gheorghe Oprea s-a născut la 13 martie 1946, în satul Tîrnova, raionul Edineţ. A studiat la Universitatea de Artă Populară din Moscova, secţia fără frecvenţă (1965-1968), la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1970-1974) şi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de Grafică şi Pictură (1984-1989). I-a avut în calitate de îndrumători pe Mihai Grecu, Vasile Toma, Olga Orlova, Stanislav Babiuc, Ada Zevin şi Athanasie Oprea.

Din 1974, a activat în calitate de colabo­rator ştiinţific la Sala Centrală de expoziţii a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Din 1984 pînă în 2015, a fost şef al sectorului Expoziţii în cadrul aceleiaşi instituţii. În această calitate, Gheorghe Oprea a organizat mai multe expoziţii ale pictorilor autohtoni în ţară şi peste hotare.

A debutat în 1975 cu lucrarea „Natură statică” şi compoziţia „La fermă”, în cadrul expoziţiei naţionale „Tinereţea ţării” din Chişinău. De-a lungul anilor, şi-a expus lucrările în Belgia, Bulgaria, Federaţia Rusă, Germania, Olanda, România, Ungaria şi în alte ţări. În prezent, Gheorghe Oprea are o galerie permanentă la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Cele 36 de lucrări, dintre care 20 sînt portrete ale scriitorilor moldoveni şi 16 – compoziţii, au ajuns în colecţia instituţiei cu titlu de donaţie. Lucrările sale se află în colecţii publice şi private din R. Moldova, Austria, Bulgaria, Grecia, Israel, România, Spania, SUA, Ucraina şi din alte ţări.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, dacă la mijlocul anilor ’80 Gheorghe Oprea se baza pe motive şi forme de exprimare inspirate din creaţia populară, în prezent, aceleaşi motive, ca de exemplu, un cuptor, o sobă, o vatră ţărănească, se regăsesc în lucrări ce satisfac rigorile artei moderne. „Pe acest vector a evoluat pînă la interpretarea originală în creaţia sa, în stil modernist şi postmodernist, cum este cazul unei capodopere a plasticianului – lucrarea „Emergenţă” (2001)”, a subliniat Tudor Braga.

Din 1989, Gheorghe Oprea este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi din 2000 – membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici (UNESCO). În 1991, i s-a conferit titlul onorific „Maestru în artă”.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *