Actualitate

Antonescu: Decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, istorică. Anul 2014 este crucial pentru Republica Moldova

"E o decizie pe care pot să o numesc istorică, o decizie extraordinar de importantă, pe care Curtea Constituţională a Republicii Moldova a luat-o astăzi şi care nu doar statuează termenul oficial de limbă română pentru ceea ce este – aşa cum noi ştim de atâta vreme – limba pe care o vorbim şi în România şi pe care o vorbesc românii şi în Republica Moldova, dar care întemeiază această decizie pe considerarea declaraţiei de independenţă din 1991, drept document constitutiv şi prioritar al Constituţiei şi corpului de documente constituţionale ale Republicii Moldova", a spus Antonescu.

El a precizat că a avut bucuria de a trăi acest moment istoric la Chişinău, la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Antonescu a mai susţinut că semnificaţia deciziei Curţii Constituţionale are "repercusiuni favorabile pentru cauza românilor şi din alte părţi, din Ucraina de exemplu, nu doar din Republica Moldova".

Limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, joi, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, la revenirea din vizita făcută în Republica Moldova, că proiectul comun al celor ţări este ca aderarea la Uniunea Europeană să se realizeze cât mai curând, precizând că anul 2014 este crucial pentru acest lucru.

Antonescu a avut la Chişinău întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, principalul subiect de discuţie vizând paşii pentru aderarea la UE.

"Am discutat despre mizele anului viitor, anului 2014, spre capătul căruia obiectivul este ca Tratatul, parafat la Vilnius, de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova să fie semnat şi ratificat în Parlamentul de la Chişinău. De asemenea, ca toate proiectele comune între Bucureşti şi Chişinău, proiectele de orice natură, dar în special proiectele guvernamentale, proiectele economice şi de educaţie guvernamentale să fie realizate pentru ca la sfârşitul anului următor, în toamna anului următor, în noiembrie, începutul lui decembrie, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare care pot fi cruciale pentru definitivarea, pentru consfinţirea, odată cu ratificarea Tratatului, a drumului ireversibil al Republicii Moldova către Bruxelles, către Uniunea Europeană, către ceea ce numim Casa comună europeană", a declarat Antonescu, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, la întoarcerea de la Chişinău.

Preşedintele Senatului a precizat că miza proiectului comun dintre România şi Republica Moldova este scurtarea perioadei în care această ţară va deveni membru al UE.

"Proiectul nostru comun, pentru anul 2014, este să conlucrăm, să facem toate eforturile de care suntem capabili, cei de la Chişinău, în parcurgerea obligaţiilor asumate prin acordul de asociere, noi de la Bucureşti şi de la Bruxelles, unde suntem parte a deciziei, efortul de a sprijini Republica Moldova în opţiunea sa, de a transforma decizia de la Vilnius într-un succes concret, de a scurta durata care separă acest moment, foarte important, de momentul efectiv în care Republica Moldova ar putea avea şansa să devină membru efectiv al Uniunii Europene", a susţinut Antonescu.

Sursa: mediafax.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *