Actualitate

ANSA: Controale de amploare în toată Moldova

Într-un comunicat de presă al ANSA se menționează că obiectul inspecţiei îl va constitui respectarea legislaţiei şi a reglementărilor din domeniul siguranței alimentelor, recepționarea şi examinarea, în conformitate cu legislația în vigoare, a tuturor petițiilor/reclamațiilor, în domeniul alimentar, parvenite de la consumatori.

Rezultatele controalelor efectuate, vor fi reflectate în acte de control, procese-verbale de contravenţie şi alte acte, după caz. Prin acelaşi ordin, şefii subdiviziunilor sunt obligaţi să prezinte săptămânal note informative, care vor fi publicate şi pe site-ului ANSA: ansa@gov.md.

ANSA a anunțat că a expediat și o scrisoare la adresa Mitropoliei Moldovei, prin care, având în vedere cazul de toxiinfecţie alimentară din anul trecut la o masă de pomenire din satul Tocuz, Căuşeni, solicită asigurarea la biserici a cerinţelor minime elementare, cum ar fi: asigurarea cu apă potabilă curgătoare caldă şi rece a blocurilor alimentare unde vor fi preparate şi amenajate bucate, asigurarea cu rafturi pentru păstrarea veselei, frigiderului şi/sau camerei frigorifice pentru păstrarea produselor alimentare, amenajarea spaţiului pentru păstrarea inventarului igienic şi soluţiilor pentru dezinfectare şi igienizare blocurilor alimentare, obţinerea autorizaţiei de la Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor.

Amintim că în debutul ședinței a Cabinetului de miniștri din 23 iunie, premierul a menționat precedentele de vânzare a produselor cu termen de valabilitate expirat, subliniind că unii cetățeni, printre care și jurnaliști, sunt agresați de proprietarii de magazine la identificarea unor astfel de cazuri.

În context, Pavel Filip a accentuat că asigurarea intereselor consumatorilor în ceea ce vizează siguranța și calitatea alimentelor este o prioritate a Executivului, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) este autoritatea responsabilă pentru monitorizarea situației în acest domeniu.

De precizat că ANSA s-a autosesizat pe marginea incidentului cu implicarea ziaristei de la Jurnal de Chișinău, Nadeja Roșcovanu, căreia i-a fost vândut un croisant expirat. Astfel, la ghereta de pe strada Mihail Sadoveanu 19/1 au fost descoperite mai multe nereguli: lipsa autorizației sanitare, lipsa echipamentului de protecție, angajați care nu au trecut controlul medical de rigoare. 

deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *