Finanţe

Analiza Business Magazine: Următorul pas Republica Moldova

 "Este important sa atragem investitorii, pentru ca, odata veniti aici, nu vor mai pleca", afirma saptamanile trecute Valeriu Lazar, ministrul economiei si viceprim-ministrul Republicii Moldova, in cadrul seminarului "Moldova Business Week".

Lazar facea lobby atunci pentru atragerea investitorilor tocmai prin faptul ca Republica Moldova este o tara saraca, subdezvoltata, unde este nevoie de investitii, orice investitii care ar putea genera locuri de munca si bani gheata in economie. "Moldova Business Week" a tintit investitorii din orice tara, insa Romania este pentru oficialii de la est de Prut tara de la care au cele mai mari asteptari si de unde se asteapta sa vina in anii urmatori din ce in ce mai multi investitori. Oricum, pe cartile de vizita a zeci de directori de companii de la Bucuresti scrie de mult timp "Romania & Republica Moldova".

"Este normal ca aceste doua piete sa fie considerate laolalta, cel putin deocamdata, pana cand afacerea de la Chisinau va fi mai consistenta", spunea Karsten Benz, director de vanzari al Lufthansa, in zilele care au urmat inaugurarii primei curse a companiei la Chisinau. Afacerea Lufthansa din Republica Moldova este coordonata de la Bucuresti, la fel ca in cazul multor afaceri pentru care prezenta in Moldova a fost sau este marginala.

Principalii investitori din Republica Moldova provin din Olanda – cu 17,5% din totalul ISD-urilor, Cipru si Italia, tari urmate de Rusia si Romania – cu o cota de 7,7 si respectiv 6,6%. La un volum de investitii de 2,6 miliarde de dolari atras din anii ’90 pana in prezent, aportul vecinului de la vest, Romania, a fost de 170 de milioane de dolari. Cifrele pot parea mici, insa pentru statul cu o economie de circa 5 miliarde de dolari in 2009, potrivit Fondului Monetar International, atragerea de investitii straine directe si mizarea pe exporturi reprezinta singura sansa reala de dezvoltare.


Autoritatile de la Chisinau spun ca pana in prezent investitiile din Romania au fost modeste, insa se asteapta ca pe viitor situatia sa ia o turnura pozitiva. "Filiera romaneasca va fi importanta in ceea ce priveste investitiile straine directe", afirma Lazar, ministrul economiei, care recunoaste ca situatia politica a influentat relatiile economice intre cele doua state vecine, si mai spune ca "desi mediul nu a fost unul prietenos, au fost depasite barierele, iar trecutul rusinos a ramas in urma".

Investitorii romani din Republica Moldova sunt in principal companii cu capital strain, care, dupa ce au intrat pe piata locala, acum limita estica a Uniunii Europene, si-au indreptat atentia spre est, directia de integrare europeana. Cele mai importante nume romanesti aflate pe lista investitorilor din Republica Moldova sunt momentan BCR, Raiffeisen Leasing, BT Leasing, Rompetrol si Petrom, potrivit ministrului economiei.
Cand vine vorba de comert, experienta moldoveneasca seamana destul de bine cu Romania.

Asa cum in anii ’90 Metro a fost primul magazin de mari dimensiuni din Romania, acum este si primul magazin de acest tip din Moldova. Grupul german isi conduce operatiunile de la est de Prut din Bucuresti.

– Cei mai importanti investitori din Romania in Republica Moldova sunt momentan BCR, Raiffeisen Leasing, BT Leasing, Rompetrol si Petrom.

– Salariul mediu in republica este de circa 170 de euro.

– Primul mall de la Chisinau, MallDova, a fost inaugurat in 2008 de catre Anchor Group.

– Moldova-Agroindbank este cea mai mare banca comerciala, cu o cota de circa 19,5% dupa valoarea activelor, si unul dintre principalii parteneri ai BERD in republica.

– In 2007, fostul campion international de tenis si omul de afaceri Ilie Nastase a preluat, impreuna cu directorul de operatiuni al McDonald’s Moldova, cele trei restaurante ale lantului.

Sursa: Business Magazine

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *