Actualitate

ANALIZĂ /// O sută de ani de luptă a Georgiei cu dezinformarea pro-Kremlin

În urmă cu aproape 100 de ani, într-un discurs ținut la Tbilisi în 16 ianuarie 1920, Noe Zhordania, primul lider al Republicii Democrate Georgiene, a anunțat cursul european al țării sale:

„Rusia sovietică ne-a oferit o alianță militară. Am refuzat hotărât (…) Drumul nostru duce spre Europa, iar drumul Rusiei este către Asia”.

Georgia și-a declarat independența în 1918. După alegeri, guvernul socialist reformist, condus de Zhordania, s-a ocupat pragmatic de problemele economice și sociale. Social-democratul austriac Karl Kautsky a vizitat Georgia în august 1920. Din raportul său este evident că a fost impresionat de realizări:

”Metodele menșevicilor din Georgia, cu toată energia lor, nu sunt supuse la o grabă excesivă și la pericolul unei reacții. Datorită faptului că se bazează pe democrație, ei au reușit să ocolească tipul de socialism de cazarmă de stat în care producția socială poate fi realizată doar centralizând strict toate forțele productive și subordonându-le dictaturii unui mic comitet care exclude complet autoguvernarea”.

Încă de la început, autoritățile Rusiei Sovietice s-au opus independenței Georgiei și cursului ei european. Georgia s-a confruntat cu o invazie militară rusă și campanii agresive de dezinformare. Bolșevicii l-au acuzat pe liderul georgian Noah Zhordania în ziarul „Moscovskaia Pravda” (Adevărul Moscovei) că a vândut Georgia Angliei:

”Zhordania, timp de 25 de ani de serviciu credincios imperialismul britanic, nu a trebuit să se ridice atât de sus. El a salutat fiecare general englez care a sosit cu speranța că „vom lucra împreună”, apoi toți au trebuit să spună cuvinte acide, în măsura în care „Georgia a fost dezamăgită de Marea Britanie”. Dezamăgit sau nu, m-au obligat să lucrez … [-] Multă vreme mi s-a părut că „slujitorii Antantei” sunt doar o frază, o frază pentru mitinguri. Aceasta nu este o expresie [Zhordania], dragă cititor, aceasta este doar o scurtă definiție istorică a menșevicilor georgieni din 1919”.

Câteva sute de cazuri de dezinformare despre Georgia au fost înregistrate în baza de date a Grupului operațional de lucru pentru comunicații strategice (Grupul de lucru Est Stratcom). Georgia este una dintre țintele „preferate” ale Kremlinului, numai Statele Unite și Ucraina o depășesc. O relatare constantă este că Georgia și-a pierdut independența: Georgia este un protectorat al SUA; Georgia este un principat specific guvernat de Occident; Georgia este un sclav al Turciei. Există câteva variante, dar narativa principală a Kremlinului este neschimbată: Georgia poate fi independentă doar dacă este dependentă de Moscova.

Dezinformarea pro-Kremlin se bazează pe un set destul de limitat de narațiuni care servesc ca șabloane pentru mediile de dezinformare. Narațiunea despre amenințarea la adresa independenței este ușor de adaptat oricărei epoci, situații politice și țărilor. În baza de date (în engleză) există cazuri de dezinformare conform cărora Polonia și-a pierdut independența; Lituania, Ucraina (desigur), Letonia, Grecia, Estonia, toate țările NATO…

Republica Democrată Georgiană la începutul secolului XX nu a putut suporta această agresiune. În termeni moderni, împotriva Georgiei a fost pornit un război hibrid. ”Unități necontrolate de Moscova” au intrat pe teritoriul Georgiei în februarie 1921. În luna martie a aceluiași an, Rusia sovietică a anexat Georgia. De la restabilirea independenței Georgiei în 1991, aceasta a fost de mai multe ori victima agresiunii ruse. Teritorii importante ale țării sunt încă sub controlul Kremlinului. Dar viziunea despre cursul european al Georgiei de Noe Zhordania, descrisă în 1920, este încă vie și în prezent.

https://h1.md/ro/cifra-saptamanii-aproape-100-de-ani/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *