Actualitate

Alimentaţia bebeluşului, cum ştii că a mâncat suficient?

Cantitatea de mâncare la bebeluşi este oscilantă

Cantitatea de mâncare pe care un copil o mănâncă este influenţată de mai mulţi factori:

• de cât de activ este din punct de vedere fizic;

• de faza de dezvoltare în care se află;

• de temperatura aerului;

• de umiditatea din aer;

• o boală de care poate suferi.

Cum îţi poţi da seama dacă bebeluşul tău a mâncat suficient?

Pe la 5 luni şi jumătate majoritatea nutrienţilor esenţiali, poate chiar toţi, sunt asimilaţi la bebeluşi din laptele matern sau din lapte praf. Când începe să se introducă alimentaţia solidă, bebeluşul are parte de exepriente interesante în ceea ce priveşte aromele, texturile şi mecanismul de a mânca.

Atunci când este hrănit la san, bebeluşul poate mânca oricât doreşte, iar dacă este hrănit cu biberonul cantitatea de lapte se încadrează între 570 – 910 grame de lapte/zi.

Din fericire, bebeluşii au un mecanism intern sofisticat care determina cu exactitate cât anume trebuie să mănânce. Acesta este foarte simplu şi se reflectă prin cerere-refuz. Bebeluşul ştie când să ceară să mănânce în special când plânge şi ştie căs-a săturat atunci când refuză lăpticul sau alimentaţia solidă.

Cum îţi dai seama că bebeluşul tău s-a hrănit suficient cu lapte de san?

• sănii tăi se simt mai moi după alăptare, pentru că bebeluşul i-a golit;

• după o repriză de alăptat bebeluşul pare relaxat şi satisfăcut;

• în primele zile de alăptat după naştere, când nu ai încă lapte, ci colostru, vei constată că bebeluşul udă doar unul sau două scutece pe zi; după ce apare lactatia ar trebui să îi schimbi cam 6-8 scutece pe zi;

Stimularea lactaţiei este uneori necesară. Ce variante naturale te ajută?

• în prima luna, bebeluşul are cam 3 scaune moi pe zi de culoarea mustarului (cam până în ziua a 5-a după naştere) după o luna va avea mai puţine scaune pe zi, iar după introducerea alimentaţiei solide pe la 6 luni, ar trebui să aibă cam unul zilnic;

Cum îţi dai seama că bebeluşul mănâncă suficient când este hrănit cu lapte praf?

Un bebeluş care este hrănit cu biberonul trebuie să fie hrănit zilnic cu o cantitatea de lapte praf raportată la greutatea lui. Astfel, atunci când îţi hrăneşti micuţul în primele 4-6 luni numai cu lapte praf, este bine să îi dai o cantitate de lapte calculară astfel:

• înmulţeşti 70 de grame de lapte cu fiecare 500 de grame din greutatea copilului şi îţi va da cantitatea de lapte zilnică pe care trebuie să o dai micuţului. De exemplu: dacă copilul tău are 3 kilograme, acest lucru înseamnă de 6 ori 500 de grame, deci 70X6, adică 420 de grame în 24 de ore

Semne prin care îţi dai seama că s-a săturat din biberon

• pare satisfăcut şi relaxat după ce a mâncat;

• are cam 5-6 scutece udate într-o zi;

• dacă observi că a început că ia în greutate după primele 2 săptămâni de la naştere (în primele 2 săptămâni bebeluşii pierd între 5-9% din greuatatea iniţială);

este posibil că uneori să îi dai mai mult lapte decât trebuie la o masă, iar el te va anunţă acest lucru vomitând.

Greutatea bebeluşului până la 1 an

• Luna 1: 150-300 de grame pe săptămâna;

• Lunile 2-3: 150-240 de grame pe săptămâna;

• Lunile 3-6: 75- 135 de grame pe săptămâna;

• Lunile 6-12: 30 – 90 de grame pe săptămâna.

Ţine cont că majoritatea bebeluşului pierd între 5-9% din greutatea iniţială la naştere, pe care o recuperează cam după 2 săptămâni de la naştere. Acest ghid este pur orientativ, nefiind nicio problema dacă bebeluşul tău depăşeşte puţin aceştiparametri sau dacă nu acumulează atât cât este estimat. Este important să mergi periodic cu el la medic pentru că la fiecare vizită medicul îi face şi o evaluare fizică şi constată dacă există sau nu deficienţe în dezvoltarea şi creşterea copilului.

Alimentaţia bebeluşului, rolul părintelui

A hrăni corespunzător un bebeluş face parte din meseria de părinte. Poate şi de aici apare îngrijorarea de pe chipul părinţilor când vine vorba de mâncare şi de cât mănâncă copilul. Fiecare copil are o conformaţie unică, o înălţime şi o greutate specifice şi nevoi diferite. De aceea, o recomandare universal-valabilă pentru cantitatea de mâncare esenţială pentru copii poate fi nocivă. Gândeşte-te că o cantitate de mâncare a unui bebeluş poate fi drumul către subnutritie sau obezitate pentru copilul tău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *