Interviu

Alexandru Tanase, La 29 iulie, Moldova va alege intre modelul turkmen si cel baltic

– Domnule Alexandru Tanase, astazi se implinesc trei luni de la evenimentele din 7 aprilie si exact doua luni de la adoptarea de catre Parlamentul European a Rezolutiei cu privire la situatia din R. Moldova. Suntem din nou in plina campanie electorala si este absolut necesar ca opinia publica si, in primul rand, alegatorii sa stie in ce masura regimul Voronin, care afiseaza in continuare sloganul integrarii europene, tine cont de recomandarile Parlamentului European.

– Comunistii sfideaza fatis toate rezolutiile si recomandarile venite din partea structurilor europene. Nu se mai ingrijesc nici macar de aparente, nu le pasa nici de optiunea europeana a majoritatii cetatenilor nostri si urmeaza deschis modelul turkmen in raport cu Occidentul si in relatiile cu Rusia.

Parlamentul European sublinia clar in rezolutia respectiva ca pentru dezvoltarea relatiilor dintre RM si UE o importanta cruciala o are conformitatea cu normele democratice internationale inainte, in cursul si dupa desfasurarea procesului electoral. In fapt, nici vorba de asemenea conformitate! Comportamentul comunistilor in aceasta campanie ramane neschimbat. Aceeasi cenzura, aceeasi linsare mediatica a opozitiei, fara drept la replica, aceeasi folosire impardonabila a resursei administrative, aceleasi hartuieli si intimidari la adresa reprezentantilor opozitiei si a jurnalistilor independenti.

– Parlamentul European a cerut instituirea unui dialog national, cu participarea guvernului si a partidelor de opozitie pentru a da o sansa democratiei si institutiilor democratice din Moldova. Cum decurge acest „dialog national” din punctul dvs. de vedere ca reprezentant al unui partid de opozitie?

– Ati vazut si ati auzit cum dialogheaza Voronin cu opozitia: ca un puscarias scapat la libertate, care nu-si mai controleaza reactiile si care e gata de orice, numai sa nu fie prins si dus inapoi dupa gratii. Este foarte periculos sa lasam in continuare Moldova pe mainile unui asemenea personaj dezechilibrat. Se pare ca de acest pericol isi dau seama tot mai mult si cancelariile europene.

– Dupa devastarea sediilor presedintiei si parlamentului, Voronin, Lupu si Tkaciuk vorbeau in unison despre o lovitura de stat si nu uitau sa precizeze ca detin suficiente dovezi in acest sens, ca „totu-i filmat si fotografiat”. Dvs. ca jurist, cum credeti, e putin sau mult trei luni de zile pentru a investiga un caz de o atare gravitate, cum ar fi „lovitura de stat”?

– Daca ar fi avut dovezi, asa cum afirmau, trei luni de zile e un termen suficient pentru a face lumina intr-un dosar de acest gen si pentru a-i trage la raspundere pe faptasi. Mai ales ca ne aflam in campanie electorala, iar identificarea si judecarea autorilor actului de vandalism din 7 aprilie, daca acestia ar fi fost din randul opozitiei, le-ar fi adus comunistilor dividende politice serioase. Dar justitia lui Voronin nu poate face acest lucru, pentru ca este din ce in ce mai evident pentru toata lumea ca in calitate de inculpati vor trebui sa compara insusi Voronin si apropiatii sai. Voronin – pentru ca in calitatea sa de comandant suprem a lasat cele doua edificii ale statului pe mana vandalilor si a ordonat masacrarea a sute de tineri nevinovati; Lupu – pentru ca in calitatea sa de sef al legislativului a stat ascuns in biroul sau, in loc sa faca uz de toata autoritatea functiei sale pentru a curma din fasa orice provocare si pentru a-i izola pe provocatori de zecile de mii de manifestanti pasnici; Papuc – pentru ca a executat nemijlocit ordinul de a schingiui si omori oameni nevinovati in asa-numitul coridor al mortii; procurorul general Gurbulea – pentru ca pana in prezent nimeni din cei care s-au facut raspunzatori de brutalitate si violente indreptate impotriva persoanelor retinute nu au fost anchetati si adusi in fata justitiei, asa cum a cerut si Parlamentul European prin rezolutia sa din 7 mai; Vladimir ?urcan – pentru ca a coordonat arborarea drapelelor UE si Romaniei pe cele doua edificii ale statului. Iar toti acestia impreuna, precum si ceilalti care i-au dirijat din umbra pe provocatori trebuie sa raspunda in fata legii si pentru tinerii omorati in bataie de calaii regimului.

– Apropo, prezenta drapelului Romaniei pe Presedintie si Parlament a fost principalul motiv invocat de Voronin pentru decizia de expulzare a ambasadorului Romaniei si instituirea regimului de vize pentru cetatenii romani. Acum, cand exista dovezi, inclusiv inregistrari video, din care se vede clar ca cel care a coordonat arborarea drapelului Romaniei este comunistul Vladimir ?urcan, de ce guvernantii comunisti nu-si revad deciziile in privinta asa-zisei „implicari a Romaniei”?

– Comunistii nu vor reveni niciodata la aceste decizii, pentru ca, asa cum spuneam la inceput, ei sunt hotarati sa mearga pe modelul turkmen, sa rupa definitiv relatiile nu numai cu Romania, ci si cu Uniunea Europeana si sa transforme toata R. Moldova intr-o Transnistrie si, pana la urma, intr-un al doilea Kaliningrad. Ei inteleg ca R. Moldova poate deveni cu adevarat independenta si se poate dezvolta economic numai aderand la Uniunea Europeana. De aceea vor face tot posibilul si vor fi ajutati de Moscova pentru a nu admite acest lucru. Anume din aceasta perspectiva trebuie sa privim apropiatele alegeri anticipate. La 29 iulie, Moldova va alege intre modelul turkmen si cel baltic. Noi optam pentru modelul baltic si vedem salvarea R. Moldova ca stat in cadrul Uniunii Europene. Dar acest obiectiv il putem atinge doar impreuna cu toate fortele pro-europene si cu toti cetatenii care doresc un viitor mai bun, un viitor european pentru tara noastra.

– Va multumesc.

Alexandru Damian

PP

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *