Politică

Alexandru Mosanu: AIE este unica sansa pentru R. Moldova sa se debaraseze de comunism

Constituirea Coalitiei de guvernare Alianta pentru Integrarea Europeana este un eveniment de-a dreptul important pentru intreaga societate. De aceasta parere este profesorul Alexandru Mosanu, primul presedinte al Parlamentului R. Moldova.
Potrivit lui Mosanu, Alianta pentru Integrarea Europeana trebuie creditata cu incredere, si nicidecum cu insinuari si critica.

„Societatea trebuie sa contribuie la mentinerea coeziunii celor trei partide liberale care au demonstrat un act de eroism la 20 mai si la 3 iunie, la mentinerea coeziunii celor patru partide de orientare democratica, fiindca Marian Lupu este acela care a creat o bresa imensa in monolitul PCRM si datorita acestui fapt R. Moldova ar putea iesi din groapa in care au aruncat-o comunistii”, a mentionat Alexandru Mosanu, adaugand ca aceasta coalitie este unica sansa a R. Moldova de a reveni la normalitate si de a se debarasa pentru totdeauna de comunism.

Primul presedinte al Parlamentului a apreciat declaratia de constituire a Coalitiei ca fiind una extraordinar de buna, datatoare de sperante intr-un viitor mai bun pentru toata populatia R. Moldova, indiferent pentru cine a votat la 29 iulie. El considera, totusi, ca in declaratie lipseste referirea la pluralismul politic, mult prea necesar in conditiile in care comunistii au violat pe parcursul a opt ani drepturile si libertatile omului, valorile nationale si spirituale, impunand ideologia lor ca ideologie a statului. „Cele cinci obiective anuntate sunt scheletul viitorului program de guvernare a tarii”, spune sursa citata.

Alexandru Mosanu mentioneaza ca Alianta pentru Integrarea Europeana este a doua coalitie democratica din noua istorie a R. Moldova, prima fiind initiata in 1998 de partide de orientare democratica – Alianta pentru Democratie si Reforme (ADR).

„ADR a reusit sa miste societatea inainte dupa declinul inregistrat in patru ani de guvernare a agrarienilor”, a spus Alexandru Mosanu despre alianta al carei presedinte a fost. Profesorul a mai spus ca ADR nu a rezistat „din cauza tradarii, dar nu de catre Dumitru Diacov, cum se vrea sa se impuna societatii, ci de catre Iurie Rosca, dirijat din afara de Petru Lucinschi si din umbra de Vladimir Voronin, dupa care au atras tradatori din partidele democratice".

Primul spicher se arata impresionat de toleranta de care au dat dovada europenii fata de „regimul dictatorial al lui Voronin” intr-o tara de la granita Europei. El presupune ca europenii au mizat pe potentialul din interior pentru producerea schimbarilor, nebanuind „ca noi nu decidem singuri, fiind influentati de forte malefice din afara”.
Alexandru Mosanu crede ca toate problemele pe care le-a avut de infruntat societatea din R. Moldova sunt cauzate de faptul ca nu a fost condamnat comunismul.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *