Eveniment

Alexandra Tănase PREMIATĂ

De 1 martie, zi în care, pe aripi de cocor, sosit-a mărțișorul (e vorba de o expoziție originală organizată cu această ocazie), aici a avut loc ședința Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”, care a găzduit conferința științifico-literară consacrată lui B.P. Hasdeu, o spiritualitate a neamului românesc, la 175 de ani de la naștere. Cea de-a doua a fost o surpriză pentru conducătoarea și diriguitoarea Salonului, Alexandra Tănase, șefa Catedrei limba și literatura română la Liceul Teoretic „Gaudeamus” – ceremonia de înmânare a Premiului „Parfenie Guțu”.
 
…Într-o atmosferă solemnă, președintele Asociației Naționale a oamenilor de creație, acad. Mihai Cimpoi, sosit la bibliotecă direct de la Reședința de stat, unde a avut o întâlnire cu președintele Nicolae Timofti, a venit să anunțe că, la cea de-a doua ediție a premiilor „Parfenie Guțu”, pentru profesorii de limba și literatura română, câștigătoare a devenit Alexandra Tănase. El a amintit că la prima ediție de premiu s-au învrednicit două persoane (profesoarele Veronica Postolache și Veronica Bâlici). Așa a decis familia regretatului profesor de română de la Universitatea Tehnică a Moldovei: soția sa, Lidia Guțu și cei doi feciori – inginerul Iurie Guțu și artistul plastic Leonardo Guțu. Acad. Mihai Cimpoi, fost elev al profesorului Parfenie Guțu la Școala medie din satul Larga, Briceni, a amintit că premiul se acordă pentru cele mai mari performanțe în domeniul educațional. Premiul în valoare de 200 de euro și medalia „Parfenie Guțu”, instituită recent, i-au fost înmânate distinsei profesoare de către familia regretatului dascăl. În același timp, acad. Mihai Cimpoi a anunțat că președintele Nicolae Timofti a semnat, chiar în acea zi, pe 1 martie, un decret privind conferirea medaliei „Mihai Eminescu” regretatului profesor Parfenie Guțu „pentru merite în opera de renaștere națională, contribuție substanțială la propagarea operei eminesciene și la afirmarea valorilor spirituale și morale”.

Ana Gabor: „De această personalitate mă leagă un lucru simplu și firesc: Cuvântul!”

Cuvinte de înaltă apreciere au rostit la adresa premiantei profesoara Angela Apreutesei, directoarea Liceului Teoretic „Gaudeamus”, Zinaida Gangan, directoarea bibliotecii, Parascovia Onciu, Eugenia Usatâi, președinta comitetului părintesc și protoiereul Petru Buburuz. La rândul lor, un pios omagiu i-au adus profesoarei elevii clasei a XII-a Ana Gabor și Ștefan Dubceac care au prezentat un CV original al premiantei. Astfel, cei prezenți au aflat că Alexandra Tănase coordonează proiectele „Ceaiul de la ora patru” și „Maratonul lecturii”, iar de 15 ani este șefa Catedrei limba română și comunicare la liceu și membră a Comisiei de BAC. „Apreciez mult dragostea nețărmurită față de frumos a doamnei profesoare. Este vorba de frumosul vieții, fie literatură, muzică sau teatru. Am auzit-o de nenumărate ori spunând: „Eu mi-am trăit viața frumos, ceea ce vă sfătui să faceți și voi”.

Un emoționant discurs a rostit și Alexandra Tănase. Ea a mulțumit celor prezenți pentru susținere în organizarea activității Salonului „Ceaiul de la ora patru”. Le mulțumesc părinților, elevilor, precum și tuturor celor care m-au ajutat. Numai în ultimii ani am organizat discuții pe marginea creației lui Vladimir Beșleagă, Mihai Cimpoi, Andrei Strâmbeanu, Vasile Romanciuc, Nicolae Vieru, Paul Mihnea și alți scriitori. Tot aici, a fost oaspete regretatul Grigore Vieru.

La un ceai, față-n față cu opera lui B. P. Hasdeu

Apoi, a urmat conferința științifico-literară „B.P. Hasdeu – o personalitate a neamului românesc”, moderată de către eleva Ina Gladii. Cercetătorul literar, directorul Centrului Național de Hasdeulogie, Pavel Balmuș, le-a prezentat elevilor câteva ediții rare ale lui B.P. Hasdeu, povestindu-le despre succesele obținute în ultimul timp de către el în domeniul cercetării operei distinsului scriitor. Scriitorul Vlad Pohilă avea să constate: „Ați fost extraordinari, dragi elevi. Ați încercat să cuprindeți necuprinsul și pentru aceasta vă mulțumesc”. Fragmente din creația acestuia au fost prezentate de către elevii: Alexandra Costache, Sergiu Busuioc, Valeria Răilean, Diana Hămuraru, Aliona Gavrilaș, Irina Bobicev, Vlada Usatâi, Diana Damir, Olga Gruzin, Ștefan Dubceac, Veronica Pricochi, Corneiu Slănină, Viorica Tabac ș.a. De asemenea, au recitat versuri și elevii de la Liceul evreiesc „B. Z. Herțli” Alexandru Tcacenco-Duca, Olga Cojocaru și Irina Comleva, instruiți de profesoara Valentina Curechi. Cinci dintre cei mai activi membri ai salonului au fost menționați cu diplome: Irina Comleva, Ștefan Dubceac, Ina Gladii, Ana Munteanu și Andreea Vântu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *