Moldova

Alegerile anticipate: da sau ba?

Petru Stănilă, coordonator regional ACSA Teleneşti

Cred că nu trebuie organizate alegeri anticipate, fiindcă acestea pot să aibă acelaşi rezultat ca şi la cele două scrutine din anul trecut, când nu a fost ales preşedintele republicii. Adică putem repeta aceste alegeri la nesfârşit fără a avea cele 62 de voturi necesare alegerii preşedintelui. E mai lesne să se facă un referendum la care cetăţenii să răspundă numai la o singură întrebare: vor ei ca preşedintele republicii să fie ales prin vot direct?

Valeriu Covaş, avocat, Orhei

Nu e nevoie de alegeri anticipate în Republica Moldova, căci ele nu vor rezolva problema constituţională. Aceasta se poate face numai prin modificarea sau adoptarea unei noi Constituţii. Astfel, dacă peste o lună sau două vor avea loc alegeri, numărul noilor deputaţi din fracţiuni poate varia puţin, faţă de cel actual, însă oricum nicio fracţiune nu va avea majoritatea calificativă pentru a alege preşedintele. În cazul acesta, vom fi nevoiţi să facem alte alegeri? Până nu vom schimba Constituţia, nu vom rezolva nimic.

Mircea Bunici, primar de Mălăieşti

Alegerile anticipate trebuie să aibă loc, fiindcă aşa cer prevederile actualei Constituţii. E vorba de Legea Supremă a ţării şi ea nu poate fi schimbată după placul nimănui. Constituţia trebuie respectată. Atât.

Valeriu Corobcă, proprietar de bar, Orhei

Nu avem nevoie de alegeri anticipate. Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană trebuie să caute şi să găsească o cale amiabilă de soluţionare a diferendului constituţional cu PCRM. Dacă nu le reuşeşte, atunci ar fi bine să scoată la referendum problema alegerii directe de către întreg poporul a preşedintelui ţării.

Ion Savin, pensionar MAI, jurist la Inspecţia ecologică Orhei

Ar trebui evitate alegerile anticipate, pentru că ele nu ne vor duce la nimic bun. După atâtea cheltuieli, ne-am putea pomeni ca rezultatul să fie acelaşi. Şi vom trage din nou concluzia că… de vină e Constituţia, care trebuia modificată. Prin urmare, aş propune ca deputaţii din partea partidelor de orientare democratică să înlăture mai întâi obstacolele din Legea fundamentală a ţării. Aceasta e esenţa problemei.

Boris Vasiliev, pensionar, Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti

Nu ne trebuie alegeri anticipate! Ele nu vor soluţiona problema alegerii preşedintelui. Se înţelege că actuala opoziţie, comuniştii, caută o posibilitate pentru a se reîntoarce la putere şi a-şi face în continuare mendrele. Ei cred ca acum a venit din nou momentul lor – că oamenii s-au decepţionat din cauza creşterii preţurilor la produse şi servicii şi mor de dorul comuniştilor. Ar trebui să înţelegem că, dacă rămâneau la putere, ei înşişi majorau aceste preţuri, după cum au procedat nu o singură dată. Din punctul meu de vedere, trebuie mai întâi modificată Constituţia, acolo e buba. Şi să nu-mi spună mie nimeni că în cei opt ani, cât au fost la putere, comuniştii nu au atins Constituţia – ei au schimbat în ea tot ce au vrut, cu ajutorul tovarăşilor lor de guvernare. Am toată încrederea în tinerii jurişti parlamentari care vor tăia nodul gordian şi vor găsi o soluţie de alegere a preşedintelui.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *