Externe

Alegeri prezidentiale in Romnia

Pe 22 noiembrie 2009 va avea loc scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei. Cu aceasta ocazie, va fi organizat si un referendum national, in cadrul caruia cetatenii romani vor trebui sa raspunda la doua intrebari: 1. Sunteti de acord cu trecerea la un parlament unicameral? si 2. Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?

Votarea incepe la ora 7.00 si are loc pana la ora 21.00, ora locala, cand sectia de votare se inchide. Pe usa sectiei de votare se vor afisa orele intre care se desfasoara procesul de votare.

La acest scrutin poate vota orice cetatean roman cu drept de vot, inclusiv care se afla in strainatate (are domiciliul sau resedinta in strainatate sau se afla ocazional in strainatate). Asadar, pot vota si turistii.
Pentru a vota, cetatenii au nevoie de acte de identitate valabile. Cei care au documentele romanesti expirate sau le-au pierdut trebuie sa se prezinte din timp la sediile reprezentantelor diplomatice, pentru a obtine actele de identitate valabile. In strainatate se poate vota si cu titlul de calatorie.

Toti cetatenii romani aflati in strainatate pot vota la alegerile pentru presedintele Romaniei si la referendumul national din 2009 la sectiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice.

Atentie! In baza Hotararii Biroului Electoral Central nr. 3, din 28 octombrie 2009, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu pot vota in Romania pe baza titlului de calatorie.

Pentru a vota, potrivit legii, va trebui sa completati o declaratie pe proprie raspundere ca nu ati mai votat si ca nu veti mai vota si veti prezenta un document de identitate valabil.

Documente necesare:
– cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul.
– pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar.
– pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic.
– titlul de calatorie (acesta se elibereaza in cazul in care documentele de identitate mentionate mai sus nu mai sunt valabile sau au fost pierdute).

Pentru acest scrutin, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza 294 de sectii de votare.
In R. Moldova vor fi deschise 13 sectii de votare – patru in Chisinau si cate una in Orhei, Nisporeni, Ungheni, Balti, Cahul, Giurgiulesti, Anenii Noi, Causeni si Soroca.

Pentru mai multe informatii accesati sectiunea „Alegeri prezidentiale / Referendum 2009” pe site-ul www.mae.ro. Acolo va este pus la dispozitie si „Ghidul alegatorului roman din strainatate”.


Un sfat pentru basarabenii cu pasapoarte romanesti

Tatiana Corai

Recunosc, nu-i inteleg pe unii compatrioti de-ai nostri care detin pasapoarte romanesti, dar nu se manifesta ca cetateni. Acestora, as vrea sa le spun cu toata responsabilitatea: luati exemplu de la rusi. Aruncand o privire asupra ultimelor alegeri parlamentare din Romania, din noiembrie 2008, observam ca la scrutin au participat doar… 2.300 de basarabeni cu cetatenie romaneasca. Numarul total al detinatorilor de pasapoarte romanesti din R. Moldova nu este cunoscut cu exactitate, dar toate statisticile vorbesc despre zeci de mii de persoane.

Admitem ca, dintre acestea, o parte locuiesc la tara si nu s-au putut deplasa la Chisinau sa voteze. Admitem ca o alta parte s-a folosit de cetatenia romaneasca pentru a merge sa munceasca in Italia, Spania sau Portugalia… Dar orice scuze am cauta, nimic nu justifica prezenta la vot a doar peste doua mii de oameni.

Pentru comparatie, sa luam un alt scrutin: alegerile parlamentare din Rusia, din 26 martie 2007. Stiti cati rusi din R. Moldova au mers sa voteze Duma de Stat? Peste 47,7 mii! Adica de douazeci de ori mai multi. S-ar putea ca, printre ei, cateva sute sa fi fost cetateni rusi aflati provizoriu in Moldova. De asemenea, s-ar putea ca in numarul de 47,7 mii de detinatori ai cetateniei ruse sa intre si moldoveni, care au ales cetatenia Rusiei gratie procedurii mult mai simple de obtinere a acesteia. Si, totusi, 47,7 mii de votanti inseamna ceva, fata de numai 2.300. Iata de ce zic ca detinatorii de pasapoarte romanesti ar trebui sa invete de la rusi – activismul civic, daca nu chiar constiinta nationala a acestora.

Abordam acest subiect in contextul alegerilor prezidentiale din Romania, care urmeaza sa se desfasoare pe 22 noiembrie. De aceasta data, in urma discutiilor pe canale diplomatice cu Ministerul de Externe al Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al R. Moldova si-a dat acordul pentru deschiderea a inca noua centre de votare, pe langa cele patru, care vor activa la Chisinau. Speram ca macar acum, cand urna de vot ii va astepta mai aproape de casa, posesorii de pasapoarte romanesti sa-si dea seama cat de importanta este participarea lor la scrutin. Rusii din Moldova au inteles demult acest lucru.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *