Actualitate

Alegeri parlamentare în Bulgaria. Eşec usturător pentru partidele pro-ruse

Niciunul dintre partidele pro-ruse anunțate din Bulgaria nu a reușit să treacă pragul de 4% pentru a intra în Parlamentul de la Sofia. Cel mai bine clasat între acestea este partidul „Vâzrajdane” al lui Kostadin Kostadinov (numit și Kostia Kopeikin), care a reușit să își îmbunătățească rezultatul de la alegerile anterioare și să obțină aproximativ 2,6% (la numărarea a 87,61% din procesele verbale procesate ale Comisiei Electorale Raionale). Formația este a cincea forță politică în străinătate, cu 7,4%.

“Sondajele de opinie au influențat oamenii. Insistăm pentru o instituție de stat specială care să controleze aceste agenții”
“Acesta este un rezultat bun pe fondul campaniei relativ pozitive pe care partidul a făcut-o, în ciuda faptului că forța sa este în critică”, au declarat sociologii pentru Mediapool. “Am obținut un rezultat apropiat pentru intrarea în Parlament. Dar sondajele de opinie au influențat oamenii. Insistăm pentru o instituție de stat specială care să controleze aceste agenții, care pot manipula puternic opinia publică”, a declarat Kostadinov pentru BNR.

Potrivit acestuia, partidului i-a lipsit prezența mass-media în timpul campaniei electorale. “În străinătate, Vâzrajdane este a cincea forță politică, înaintea Partidului Socialist Bulgar și la mică distanță de GERB. Votul nu este manipulat acolo”, a adăugat Kostadinov, care a participat activ cu susținătorii săi la protestele anti-guvernamentale de anul trecut, a condus campanii anticorupție și a organizat acțiuni de protest.

„Ne îndreptăm spre alte alegeri. Altfel ar exista un guvern precum „Dimităr Popov”, așa-numitul guvern de experți, sau chiar mai rău – „Liuben Berov”, un cabinet care se va cufunda în culise. Calea de ieșire este fie un cabinet impersonal, punându-ne într-o dependența colonială și mai umilitoare față de Statele Unite, ori noi alegeri. Noile alegeri vor avea avantajul că pentru prima dată în 12 ani acestea nu vor fi organizate de administrația GERB… în momentul în care GERB pierde puterea, drumul este unul și este în jos, unde se va destrăma”, crede liderul „Vâzrajdane”.

Omul de afaceri și politicianul Veselin Mareșki, un susținător proeminent al lui Putin și cunoscut pentru retorica sa anti-occidentală și în mare parte anti-americană, i-a devansat pe toți cu campania sa electorală. A fost deghizată ca o reclamă la benzinăriile și farmaciile sale, dar apoi aceleași panouri au fost transformate în numărul său de coaliție din buletinul de vot. După cum se știe, partidul lui Mareșki „Volia” a participat la alegeri împreună cu Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB) a lui Valeri Simeonov, care a fost neplăcut surprins de decizia partenerului său de coaliție Krasimir Karakachanov de a candida singur cu VMRO.

“Nu a sosit încă timpul pentru profesionalism, integritate și pragmatism în politică”, spun cei care nu au intrat în Parlament
Mareșki și Simeonov au format pentru o zi o uniune pragmatică numită Coaliția Patriotică Volia-FNSB. Aceasta a câștigat aproximativ 2,4% din voturi și rămâne sub linia următorului Parlament.

Veselin Mareșki a mulțumit tuturor celor care l-au susținut și a subliniat că „evident nu a sosit încă timpul pentru profesionalism, integritate și pragmatism în politică”. El a spus că a rămas un politician anti-sistem, deși partidul său a fost practic un sprijin pentru cei din Parlamentul anterior.

„Aparent, motivația votului poporului a fost alta – nu ridicarea nivelului de trai în țară, nu oprirea jafurilor, ci dorința de a pedepsi pe cineva. Oamenii au votat „împotriva”, nu „pentru”. Dar nu există nicio alternativă în Parlamentul nou ales. “De aceea începem bătălia de la început. Toți aleșii, într-un fel sau altul, deschis sau în culise, au deservit statu quo-ul și sistemul. Aceasta este voința poporului. Ceea ce a ales, aceea va avea”, a spus Mareșki.

Nu atât de ambițios pentru aceste alegeri părea liderul formațiunii Ataka, Volen Siderov, fost partener al FNSB și al VMRO în Parlament, care l-au dat afară de la Patrioții Uniți.

Înfrângere majoră şi pentru liderul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
Până în prezent, se pare că cel mai promițător partid al uniunii naționaliste – VMRO – rămâne, de asemenea, în afara celei de-a 45-a Adunare Națională de la Sofia. Formațiunea Ataka, care în ultimul an și-a refăcut imaginea prezentându-se drept un partid ortodox cu o orientare pro-rusă nediminuată, a câștigat 0,49% din voturi. Lucrurile arată și mai rău pentru partidul ABV a lui Rumen Petkov. Nici măcar celebrul conferențiar universitar Atanas Mangarov, atras ca și candidat pentru un post de deputat și imagine a campaniei, nu a reușit să miște rezultatul la cel puțin 1 la sută. În acest moment, ABV a terminat cu 0,48%.

Partidul Reînvierea Patriei, al cărui lider este Nikolai Malinov, liderul mișcării rusofile acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, a suferit, de asemenea, o înfrângere majoră. Rezultatul formațiunii este de așa natură încât nici măcar nu este captat de „radar”. Malinov, care se autodefinește drept un „patriot bulgar”, a primit însă un alt premiu – cu câteva zile înainte de alegeri, el putea vizita din nou Moscova, după ce a fost ridicată interdicția de a părăsi țara. Potrivit explicațiilor avocatului său, a expirat perioada legală de 18 luni în care procuratura trebuie să depună un rechizitoriu în instanță, ceea ce elimină automat măsura de reținere a acuzatului de spionaj Malinov.

„Rezultatele arată în mod clar că votul majorității a fost pentru schimbare și toate partidele asociate cu statu quo-ul au încasat pierderi. Votul de protest s-a îndreptat cel mai mult ]n favoarea formațiunii „Există un astfel de popor”, dar și formațiunile mai mici au primit o parte din voturi”, au comentat sociologii pentru Mediapool.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *