Politică

AIE mai caută un compromis

Premierul Vlad Filat recunoaşte că discuţiile la acest subiect încă nu s-au încheiat, „pentru că avem puncte de vedere diferite”. Într-un interviu acordat pentru Radio „Europa Liberă”, prim-ministrul a declarat că subiectul va fi discutat foarte curând în cadrul Consiliului AIE, dar nu a oferit un termen precis. Anterior, liberal-democraţii au precizat că optează pentru aceea ca miniştrii să-şi numească adjuncţii, deoarece ei trebuie să formeze o echipă.

De altă părere sunt liberalii. „Unii vor să meargă pe principii corporative, noi insistăm pe principiul continuităţii. Acest principiu este asumat şi fixat în Acordul de constituire a Alianţei. Deoarece participăm la actul guvernării în ansamblu, înseamnă că trebuie să fim responsabili şi de ceea ce se întâmplă în Guvern”, a declarat pentru TIMPUL vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă. Întrebat cum vor proceda în cazul în care fiecare componentă va insista asupra ideii sale, Hadârcă ne-a răspuns că „totul se rezolvă prin dialog şi negocieri”.

Mai rezervaţi sunt democraţii, cel puţin în declaraţii. Liderul de onoare al PD, Dumitru Diacov, nu are idee când va avea loc o nouă rundă de numiri sau reconfirmări a viceminiştrilor, deoarece „problema trebuie discutată şi rezolvată la consiliu”. „Eu aş fi fost bucuros dacă acest lucru se întâmpla cu o lună în urmă, dar vedeţi că se tărăgănează”, a precizat Diacov. La întrebarea noastră: care este poziţia PD vizavi de desemnarea viceminiştrilor – să fie numiţi de către conducătorii ministerelor sau conform algoritmului politic? – Diacov ne-a răspuns că democraţii caută un compromis între aceste două idei.
Şedinţa Consiliului AIE ar putea avea loc astăzi, însă nu se ştie dacă „problema viceminiştrilor” va fi pe agenda discuţiilor.

De la învestirea Guvernului Filat-2, au fost reconfirmaţi nouă viceminiştri şi numiţi patru adjuncţi noi – Rodion Bajureanu la Ministerul Mediului, Octavian Bodişteanu la Ministerul Tineretului şi Sportului, Viorel Guţu la Ministerul Agriculturii şi Viorel Soltan la Ministerul Sănătăţii.

Anatol Ţăranu,
analist politic

Referitor la modul de desemnare a viceminiştrilor, nu cred că există o cheiţă universală care ar putea să descuie orice lacăt. Este foarte important ca repartizarea viceminiştrilor să contribuie la păstrarea şi consolidarea unităţii Alianţei. Aceasta este astăzi un deziderat primordial. Desigur, este foarte important să nu fie pierderi la capitolul calitatea funcţională a Guvernului. Viceminiştrii sunt nişte verigi foarte importante.

Tărăgănarea este rezultatul altor neînţelegeri care există în mecanismul de funcţionare a Alianţei. Liderii AIE n-au încredere unii în alţii şi încearcă să-şi adjudece nişte poziţii în Guvern, inclusiv la nivel de viceminiştri. Aceasta slăbeşte Alianţa de ansamblu, dar şi capacitatea funcţională a Guvernului, din păcate.
Liderii Alianţei trebuie să găsească o soluţie. Altă ieşire pur şi simplu nu există. De mult deja trebuiau numiţi viceminiştrii. Nu se poate de tărăgănat la infinit.

Boris Focşa,
ministrul Culturii



Sincer, suntem atât de ocupaţi, încât nu ne-am gândit la acest capitol. Am elaborat un plan foarte mare de lucru, că vedeţi ce haos e în sistemul nostru de valori… Sigur că e mai bine ca ministrul să-şi numească adjuncţii. Dacă ministrul poate fi şi o persoană politică, din domeniu, atunci viceministrul obligatoriu trebuie să fie un tehnocrat.

La Cultură cred că e de ajuns, deocamdată, un viceministru. În ceea ce priveşte persoana domnului Gh. Postică (actualul adjunct – n.n.), este specialist în domeniul patrimoniului, este arheolog, istoric. Cât timp am lucrat împreună, divergenţe nu am avut. Am reuşit multe lucruri, dar încă multe mai avem de făcut până în toamnă. Nu cunosc cam când va fi discutată la Guvern problema aceasta.

Vitalie Marinuţa,
ministrul Apărării

La Ministerul Apărării (MA) nu este nevoie de confirmarea sau desemnarea unui viceministru, pentru că Igor Panfilie continuă să-şi exercite atribuţiile, în conformitate cu decretul prezidenţial semnat anul trecut şi care nu a fost anulat.
Pledez pentru numirea viceminiştrilor la iniţiativa miniştrilor, iar persoanele respective trebuie să fie apolitice, competente şi foarte bine pregătite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *