Actualitate

Afacerea mansardelor: Cine pierde şi cine câştigă

Motivul logic pentru care Primăria s-a avântat atât de încrezătoare în proiectul mansardelor este nevoia de a economisi cât mai mulţi bani pe seama firmelor de costrucţii care, se angajează să execute lucrări de reparaţie în blocurile din oraş, în schimbul construirii mansardelor pe acoperişuri. S-ar părea că toată lumea are numai de câştigat. Aparenţele însă, sunt înşelătoare şi ca de fiecare dată, există şi cealaltă parte a monedei. În această chestiune, „cealaltă parte” o reprezintă locatarii blocurilor deasupra cărora au fost, sau vor fi construite mansarde.

Potrivit Conceptului privind construcţia mansardelor deasupra blocurilor locative, întocmit în 2001, pentru o asemenea construcţie este nevoie de acordul întărit notarial al locatarilor de la ultimul etaj. În cazul unui răspuns pozitiv din partea acestora, Asociaţia Locatarilor îi înştiinţează şi pe restul proprietarilor de apartamente despre evenimentele ce vor urma. De aici, oricare nemulţumiri sau proteste sunt pur şi simplu ignorate.

„Linia Nova” SRL ar putea construi pe un bloc accidentat

De câţiva ani, compania „Linia Nova” SRL, construieşte mansarde pe blocurile din Chişinău. Am fost curioşi de condiţiile în care activează aceasta, aşa că, am mers pe str. Ginta Latină 3/1, unde în prezent, compania îşi desfăşoară lucrările. Locatarii acestui bloc nu sunt încântaţi de ideia unei mansarde deasupra capului, dar nu au încotro, pentru că vecinii de la al cincilea etaj au semnat acordul pentru construcţii. Unde mai pui că blocul se află într-o stare deplorabilă, aşa că oamenii sunt gata să îndure orice incomoditate numai de-ar fi realizată reparaţia clădirei. Totuşi, există numeroşi locatari care se arată sceptici şi nu au încredere în siguranţa construcţiei. Igor spune că subsolul blocului este invadat cu apă, iar clădirea, mai veche de 40 de ani, s-a lăsat în timp şi că ”fundamentul nu mai este cel de altă dată”.

Din discuţiile cu o reprezentantă a companiei „Linia Nova” SRL, am aflat că se preconizează construcţia unei mansarde pe acoperişul unui bloc aflat în vecinătate, pe str. Ginta Latină 1/2. Am stat de vorbă cu Emilia Daragan, locatară a blocului cu pricina, de la care am aflat nişte lucruri extrem de curioase despre casa în care locuieşte. S-a dovedit că în urmă cu câţiva ani, o fostă locatară a construit un bazin în subsolul blocului, cu o capacitate de 13 tone. După un îndelungat proces judiciar, Emilia, împreună cu alţi locatari, au reuşit să obţină un câştig de cauză, astfel încât, bazinul a fost presurat. Totuşi, groapa nu a fost acoperită calitativ, fiindcă în locul betonului, a fost turnat ciment şi nisip. Locatara a aflat de intenţia companiei de a construi mansarda pe blocul în care locuieşte şi s-a declarat extrem de îngrijorată de acest fapt: „Dacă vor face rost de acordul locatarilor de la etajul cinci, atunci riscăm ca la primul cutremur să rămânem fără case. Blocul acesta nu o să mai stea mult, este prea şubred pentru o presiune atât de mare”.

Am căutat să concretizăm dacă compania „Linia Nova” SRL deţine acordul proprietarilor şi expertiza tehnică care le-ar permite construcţiile. Directorul companiei, Valeriu Chirilov, ne-a spus că momentan nu au fost începute tratativele cu locatarii, deasemenea, nu este la curent dacă blocul ar fi avariat sau nu.

 

Oamenii sunt nemulţumiţi

Din spusele unor oameni, care trăiesc pe str. Trandafirilor 29/1, cca 70 la sută dintre locatari au fost împotriva oricărei construcţii. Cu toate acestea, în curând se împlinesc 4 ani de la finisarea mansardelor din blocul lor, construite de „Linia Nova” SRL. În timp ce oamenii de la etajul cinci se bucură că apa nu le mai picură în case, pentru vecinii de la nivelele inferioare, lucrurile stau mai prost decât la început.

Sergiu, un locatar de la etajul întâi al blocului, ne-a spus că după ce au fost construite mansardele, balconul său este invadat cu apă, de fiecare dată când cad precipitaţii. Faptul se datorează, spune el, ţevilor inginereşti folosite de compania de construcţii, care nu corespund standartelor şi care, din motivul că sunt prea subţiri, s-au astupat cu gunoi şi frunze. „Apa nu mai curge prin ţevi, ca înainte, ci se prelinge pe pereţi, nimerind în case”, spune Sergiu.

Probleme similare au şi locatarii de la etajele superioare. Vasile, spune că Compania „Linia Nova” SRL le-a promis tuturor locatarilor că le va instala termopane la balcoane. Locatarul ne-a arătat balconul, care are instalat doar un termopan, iar în restul balconului au fost lăsate ferestrele vechi. El ne-a lămurit că firma nu a ermetizat cum se cuvine fereastra, aşa că apa se prelinge direct în balcon: „Am obosit să mai repar balconul acesta. Nu mai are rost să vopsesc sau să încerc să astup cumva fereastra, pentru că povestea se repetă cu fiecare ploaie”.

Vecinele Tatiana şi Valentina, în afară de balcoanele invadate cu apă, se tem că într-o bună zi, blocul lor s-ar putea dărâma. Acestea ne-au povestit că în subsolul casei în care locuiesc, zace de un an, o groapă de câţiva metri. Acestea nu ştiu cine a săpat-o şi de ce, însă sunt îngrijorate că din cauza presiunii pe care mansarda o exercită asupra clădirii şi a fundamentului afectat de groapă, blocul ar putea ceda.

Cele spuse de locatarii blocului ne-au trezit unele întrebări, aşa că, am încercat să o contactăm pe Ala Poltavcenco, preşedinta Asociaţiei Locative 51/173 din str. Trandafirilor, însă aceasta nu a fost de găsit.

Preşedintele Companiei de construcţii „Linia Nova” SRL, Valeriu Chirilov, ne-a spus că balcoanele au de suferit doar din cauza locatarilor, pentru ca aceştia nu aerisesc cum se cuvine încăperile. Întrebat de ce a fost instalat doar un termopan, iar în restul balconului au fost lăsate ferestrele vechi, directorul ne-a răspuns că „nu a fost aşa ceva”. Referitor la ţevile subţiri, răspunsul lui Chirilov a fost următorul: „Compania noastră a efectuat toate lucrările calitativ şi nu a încălcat niciun criteriu tehnic, unica problema constă în faptul că Asociaţiile Locatare trebuie să răspundă de curăţarea ţevilor.”

 Primăria „nu se amestecă”

Solicitat de TIMPUL, Şeful Direcţiei Locativ Comunale a Primăriei Municipale, dl. Petru Gontea a declarat că Primăria nu se implică în treburile interne ale Asociaţiilor Locative şi că nu este la curent cu problemele cu care se confruntă locatarii din str. Trandafirilor 29/1. Gontea a mai afirmat că a pus de câteva ori problema limitării drepturilor Asociaţiilor locative şi implicarea mai vastă a Primăriei, însă fără succes.

L-am întrebat pe Petru Gontea, cum explică astfel de conflicte între Asociaţiile Locative şi oamenii nemulţumiţi, acesta ne-a răspuns simplu: „Nemulţumiri sunt şi ele vor fi mereu, pentru că nu toţi locatarii îşi văd câştigul de pe urma construcţiilor. Faptul că Primăria nu se implică în chestiunile Asociaţiilor Loctive îmi trezeşte, personal, multe semne de întrebare. Simt eu că cineva o să încalce regulamentul şi o să construiască fără acordul locatarilor şi iar o să apară probleme”. Făcând referire la Compania de construcţii „Linia Nova” SRL Gontea a afirmat: „Halal de aşa constructori, dacă după după finisarea lucrărilor sunt nişte scurgeri la balcon”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *