Social

Adrian Lupuşor: „Economiei noastre îi lipsesc investiţiile şi know-how-ul”

A absolvit Facultatea Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) şi masteratul în Administrarea Financiar-Bancară din cadrul aceleiaşi instituţii. A urmat cursul intensiv „Relaţiile Fiscale Interguvernamentale şi Managementul Fiscal Local” la Universitatea Central-Europeană (CEU) din Budapesta, Ungaria, şi cursuri la Institutul American de Sisteme Economice şi Politice, organizate de Charles University din Praga, Republica Cehă, în colaborare cu Georgetown University din SUA. Acum continuă programul de masterat în Economie şi Finanţe la Universitatea Charles din Praga.

Adrian Lupuşor este tânărul care combină perfect calitatea de expert cu tenisul de câmp şi lecturile filosofice despre impactul religiei asupra sistemului economic. „Există un impact fundamental al curentelor religioase asupra economiei”, a constatat el. Cercetătorul consideră că economiei R. Moldova îi lipsesc investiţiile şi know-how-ul. „Toate carenţele sistemului economic se trag de la investiţiile insuficiente, climatul problematic de afaceri, precum şi incertitudinea economică şi politică”. Expertul consideră că nu trebuie să inventăm bicicleta pentru a atrage investiţii. „Majoritatea ţărilor au recurs la reforme autentice de liberalizare, prin care statul a făcut paşi înapoi ca să ofere posibilitatea agenţilor economici să facă paşi înainte. În general, cheia succesului este asigurarea funcţionării statului de drept”, susţine Adrian Lupuşor.

Actualul sistem de pensii nu poate rezista fără ajutorul bugetului de stat, spune el. „Pentru anul 2012 sunt deja planificate circa 950 de milioane lei exclusiv pentru a acoperi deficitul bugetar la asigurări sociale de stat. Soluţia este să dezvoltăm sistemul multi-pilon, astfel încât o parte din contribuţiile care vin în sistemul de pensii să nu fie redistribuite actualilor pensionari, ci acumulate pe conturile contribuabililor. Aceasta ar elimina o parte din presiuni asupra sistemului de pensii”, a afirmat expertul.

La cei 26 de ani ai săi, tânărul a participat la mai multe conferinţe şi seminare în Bulgaria, Federaţia Rusă, Italia, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă, România şi Ungaria. A fost premiat cu Bursa de merit pentru rezultatele obţinute în cadrul programului de masterat, acordată de Universitatea Charles din Praga, Republica Cehă, „Medalia Prezidenţială pentru Excelenţă”, acordată de preşedintele R. Moldova, Premiul I pentru „Cel mai profesionist plan de afaceri”, acordat de Corporaţia „Schonbek” (Canada) şi alte premii. Acum este preşedintele Centrului Naţional pentru Susţinerea Iniţiativelor Europene în Moldova şi activează în calitate de director al Departamentului sector monetar şi modelare economică la Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Pe lângă activitatea menţionată, Adrian cercetează, în lucrarea sa de masterat, impactul ciclurilor electorale asupra politicilor economice din diferite ţări.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *