Guvern

Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile va fi desfiinţată

Funcţiile acesteia vor fi preluate de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), o structură nouă, care a fost înregistrată ieri, 27 decembrie, la Ministerul Justiţiei. Ministrul MTID, Anatol Şalaru, l-a numit pe Vladimir Cebotari director interimar al noii instituţii. Precizăm că Vladimir Cebotari a fost  consilier pe probleme aviaţiei civile în cadrul Agenţiei Transporturi şi director al Departamentului Juridic al companiei aeriene de stat Air Moldova.

Pe parcursul următoarelor două luni, până la 23 februrie, AAC va substitui activitatea Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile. În competenţele acesteia vor intra funcţiile de certificare, supraveghere şi control în domeniul aviaţiei civile. De asemenea, AAC va implementa prevederile Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi RM, parafat în octombrie la Chişinău, ce va trebui să ducă la stimularea concurenţei loiale pe piaţa aeriană şi reducerea preţurilor la biletele de avion.   

Directorul interimar al AAC, Vladimir Cebotari a precizat că noua structură din cadrul MTID va dispune de autonomie în exercitarea funcţiilor sale.

"Reforma instituţiilor publice centrale stabileşte clar că orice autoritate publică nu poate însuma în sine atribuţii de elaborare de politici şi, în acelaşi timp, să exercite activităţi de control, inspecţii,  autorizări sau alte acte permisive.  Din acest considerent, Autoritatea este organul abilitat cu activităţi de control şi supraveghere a siguranţei zborurilor şi securităţii aeronautice, iar ministerul va elabora politicile şi reglementările", a explicat Vladimir Cebotari. Totodată, el a precizat că angajaţii ASAC nu vor ajunge pe drumuri, ci vor activa la AAC.

"Noi astăzi nu avem specialişti mai buni în Moldova, mai ales la capitolul cunoaşterii actelor normative europene care urmează să le transpunem în Republica Moldova în decursul următorilor doi ani", a adăugat directorul interimar al AAC. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *