Actualitate

ACCIDENT ÎN ROMÂNIA / Mina Lupeni s-a surpat. Mai mulţi mineri, prinşi în subteran

O surpare s-a produs în jurul orei 13,55, în timp ce o echipă de 14 oameni scotea nişte stâlpi de susţinere dintr-o galerie exploatată. 11 mineri au reuşit să se salveze, dar trei au rămas captivi. Ministrul Energiei Toma Petcu şi secretarul de stat Doru Vişan au plecat spre Lupeni.

Toma Petcu, ministrul Energiei a afirmat pentru Realitatea TV că în momentul surprării în mină lucrau 14 mineri, dintre care 11 au reuşit să iasă la suprafaţă.

"Au fost convocate echipele de intervenţie şi de căutare care au intrat în subteran", a precizat ministrul Energiei, adăugând că secretarul de stat care se ocupă de acest sector s-a deplasat deja în zonă, urmând ca şi el să meargă la Lupeni.

Conform acestuia, echipele de salvare sunt formate tot din mineri pregătiţi special pentru astfel de situaţii.

"Principalele priorităţi sunt vieţile omeneşti. Restul procedeelor o să fie stabilite de cei din mina în funcţie de ce găsesc şi de cum reuşesc să ajungă la colegii lor", a mai spus Toma Petcu.

Potrivit liderului sindical Darius Câmpean de la Sindicatul "Muntele", acțiunile de salvare pot dura câteva ore, în funcție de ceea ce vor găsi echipele de salvatori în subteran.

Arafat: Două elicoptere SMURD, trimise la Lupeni

Două elicoptere SMURD și mai multe mașini aparținând Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și Serviciului de Ambulanță vor ajunge la Mina Lupeni, unde trei mineri sunt dați dispăruți în subteran, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, cele două elicoptere — unul din Arad și unul din București — vor ajunge în aproximativ două ore la Hunedoara.

Mașinile deplasate ale SMURD-ului și Serviciului de Ambulanță sunt de multiple victime și prim ajutor.

"În subteran intervin salvatori minieri. Am mobilizat forțe de intervenție", a arătat Arafat.

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, să se deplaseze la Mina Lupeni, unde trei mineri sunt dați dispăruți în subteran, în urma unei surpări care a avut loc joi după-amiază, au declarat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Pentru moment nu se știe nimic despre starea celor trei mineri, nici măcar dacă mai sunt în viață.

Accidentul s-a produs la ora 13.55.

De asemenea, Prefectul de Hunedoara, Fabius Szekely, a precizat că a fost anunţat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă şi că se va face o anchetă privind condiţiile de lucru din mina Lupeni.

„Evenimentele sunt în dinamică. Echipele de salvatori intervin. Sperăm să fie bine. Accidentul s-a produs la ora 13.55”, a declarat Dorel Bretean, subprefect al județului Hunedoara.

„Este o surpare pe o lungime de 10 metri, 3 oameni nu au fost găsiți. Ne-am mobilizat, salvatorii sunt pe drum, au fost trimise ambulanțe la mină. Următoarea jumătate de oră este definitorie pentru ce se întâmplă”, a declarat pentru Hunedoara Liberă, prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely.

"Din informațiile pe care le am în avatajul panou 97 C de la Mina Lupeni a avut loc o surpare, unde se pare că sunt prinși trei mineri. La momentul de față nu știu numele lor și situația, eu sunt la București. Sper din toată inima să fie în viață. În momentul de față s-a dat alarma, o să intre echipele de salvare," a declarat Darius Câmpeanu, lider sindical la mina Lupeni, conform dcnews.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *