Accesul în cimitirele din Capitală este din nou PERMIS. Oamenii au mers să facă ordine la mormintele răposaților

publicat în Chișinău pe 26 Mai 2020, 00:16

 

Accesul în cimitirele din Capitală este deja permis pentru oamenii care vor să facă ordine la mormintele apropiaţilor. Se întâmplă după mai bine de două luni de restricţii impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19. Cu două săptămâni înainte de Paştele Blajinilor, fixat în data de 7 şi 8 iunie de autorităţi, în cimitirul "Sfântul Lazăr" curăţenia este în toi.

În preajmă l-am întâlnit şi pe un bărbat care a venit cu doi apropiaţi să facă ordine la mormântul soţiei. El spune că de Paştele Blajinilor nu vor veni la cimitir.

"Nu a fost nimeni aici de un an de zile să facă curat. De Blajini noi vom merge la biserică, vom face acolo toate rânduielile, aici la cimitir va fi periculos de venit", a spus bărbatul.

În aceste zile sunt permise şi lucrările de instalare a monumentelor funerare. Angajaţii companiilor specializate spun însă că pandemia de COVID-19 i-a cam lăsat fără comenzi.

"Ne-au rămas comenzi vechi, dar şi aşa mulţi au anulat comenzile, nu mai avem de lucru. Oamenii care mai fac comenzi aleg ce este mai ieftin, deşi am făcut reduceri mari", a precizat un bărbat.

Oamenii spun că aşteaptă demult să li se permită să intre în cimitire să facă ordine la mormintele răposaţilor, însă majoritatea spun că nu vor marca Paştele Blajinilor:

"Am aşteptat să fie permis accesul căci este datoria noastră, pentru orice creştin e un lucru sfânt".

"Încă nu e clar, va fi Paştele Blajinilor sau nu va fi, însă chiar nu contează asta. Noi putem veni şi aşa, în alte zile, atunci când avem dorinţă".

Accesul pe teritoriul cimitirelor din Chişinău este permis încă de la sfârşitul săptămânii trecute, cu respectarea măsurilor de protecţie.

"În data de 18 mai, prin hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, începând cu 21 mai, a fost permis accesul persoanelor fizice pe teritoriul cimitirelor. Oamenii pot intra fiind echipaţi cu mănuşi, măşti şi fiind în grupuri nu mai mari de trei persoane", a declarat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

Printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, în acest an, Paștele Blajinilor va fi marcat în data de 6, 7 şi 8 iunie.

https://www.publika.md/