Economie Mondială

A fost semnat acordul de colaborare economica dintre R. Moldova si Ungaria

Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Ungaria au semnat ieri, la Chisinau, Acordul privind colaborarea economica intre cele doua tari. Documentul a fost semnat de viceprim-ministrul Valeriu Lazar, ministru al Economiei si de Gyorgy Varga, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Ungariei in R. Moldova.

Acordul va crea premise favorabile pentru stabilirea principiilor de dezvoltare a unei cooperari economice reciproc avantajoase in toate domeniile si sectoarele economiei, in conformitate cu legislatia in vigoare a celor doua tari, in special in domeniul investitiilor si inovatiilor.

Dupa ratificarea si intrarea in vigoare a acordului, va fi reluata practica organizarii sedintelor Grupului de lucru moldo-maghiar de colaborare economica si promovare a comertului, creat in baza Protocolului intre Ministerul Economiei al R. Moldova si Ministerul Afacerilor Externe al R. Ungaria, semnat la 21 februarie 2003. Ultima sedinta a acestui grup de lucru a avut loc la Budapesta in anul 2005.

In anul 2009, volumul comertului exterior al R. Moldova cu Ungaria, a constituit 65,4 mln dolari SUA. Ungaria se situeaza pe locul 14 printre principalii parteneri economici ai R. Moldova. In aceeasi perioada, exportul de marfuri moldovenesti in Ungaria, a fost estimat la 13,2 mln dolari SUA, micsorindu-se cu 24,6% fata de anul precedent. Ungaria se situeaza pe locul 15 in topul tarilor in care Republica Moldova efectueaza exporturi, detinind o pondere de 1,02% in volumul total al exportului RM.

Importul de marfuri efectuat in perioada mentionata in Republica Moldova din Ungaria a insumat 52,2 mln dolari SUA si a inregistrat o scadere cu 28,6%, in raport cu anul 2008. Ungaria se situeaza pe locul 14 in topul tarilor din care Republica Moldova efectueaza importuri, detinind o pondere de 1,59% in volumul total al importului in tara noastra.

Sursa: MOLDPRES
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *