Cultură

5000 de titluri de carte in centrul Chisinaului

Ieri, la Biblioteca Nationala, si-a deschis usile cea de-a XVIII-a editie a Salonului International de Carte, organizat de institutia-gazda cu suportul Biroului de Informare al Consiliului Europei la Chisinau. Salonul 2009, care intruneste peste 200 de edituri din republica si de peste hotare, e dedicat memoriei lui Grigore Vieru. In dimineata zilei, feciorul poetului, Calin Vieru, a constatat cu tristete ca este pentru prima data cand Ziua Limbii Romane este sarbatorita fara tatal sau…

In fata celor prezenti au luat cuvantul directorul Bibliotecii Nationale, Alexe Rau, directoarea Biroului de Informare al Consiliului Europei, Lilia Snegureac, viceministrul Culturii, Ion Munteanu, presedintele Uniunii Scriitorilor din RM, acad. Mihai Cimpoi, acad. Petru Soltan, Dina Paladi de la Biblioteca Nationala a Romaniei, doctorul in filologie Ana Bantos s.a. In discursul sau, viceministrul Culturii a comparat Salonul cu o corabie, mentionand ca in acest sens rolul de timonier in spatiul european al cartii i-a revenit Bibliotecii Nationale. La randul sau, Alexe Rau a anuntat ca la Salon participa peste 200 de edituri din 14 tari, care au adus la Chisinau cinci mii de titluri de carte.

Apoi, in prezenta sotiei regretatului poet, Raisa Vieru, si a lui Calin Vieru, a fost inaugurata expozitia-eveniment „Taina care ma apara” si a fost dezvelit bustul in bronz al lui Grigore Vieru, realizat de sculptorul Ion Bolocan. De asemenea, a fost vernisata expozitia de fotografii „Nu sunt decat o lacrima a lui Eminescu” (autor – Andrei Viziru), precum si cea de carte si pictura „Ilustratii la cartile lui Grigore Vieru”. In aceeasi zi au fost premiate cele mai citite zece carti ale anului si au fost lansate mai multe carti semnate de Grigore Vieru, Andrei Vartic, Ion Hadarca si Leo Butnaru. In total, in cadrul Salonului vor fi lansate peste doua mii de carti. Salonul International de Carte se va incheia pe 3 septembrie, cu premierea celor mai bune carti ale anului, care vor fi desemnate de catre un juriu special.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *