Actualitate

2 martie ziua nationala de comemorare a eroilor de la Nistru

Incepand din acest an 2 martie va deveni zi nationala de comemorare a celor cazuti pentru independenta si integritatea teritoriala a R. Moldova. Un proiect in acest sens a fost adoptat azi de guvern, fiind completata astfel hotararea cu privire la zilele de sarbatoare si zilele de odihna.

„Va rog ca in acest an comemorarea sa fie organizata pentru cei care au luptat nu pentru oficialitati”, a spus premierul Vlad Filat. De asemenea, seful executivului a salutat faptul in programul de manifestari se regaseste si un ciclu de emisiuni la posturile publice de radio si televiziune. „Multi oameni din tara noastra au uitat ce s-a intamplat in 1992. Am rugamintea ca in acest an, in fiecare raion sa fie comemorati eroii locali”, a adaugat Filat.

Potrivit ministrului de Interne Victor Catan, in conflictul de la Nistru au luptat 29 mii de persoane, dintre care 3400 persoane din cadrul Ministerului de Interne. 286 de persoane au decedat, iar 289 au ramas invalizi de grade invaliditate. „Autoritatile sunt obligate sa comemoreze aceasta zi”, a precizat ministrul.

Guvernul a mai aprobat componenta unui grup de lucru pentru desfasurarea actiunilor de comemorare consacrate, care va fi condus de vicepremierul Ion Negrei. Totodata, executivul a decis alocarea din fondul sau de rezerva a 400 mii lei in acest scop.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *