Sănătate

12 remedii sănătoase pentru nasul înfundat

Congestia nazală, aşa cum mai este cunoscută această inflamaţie, este cauzată de o răceală sau gripă şi te împiedică să respiri normal, uneori fiind însoţită şi de dureri musculare, tuşe şi dureri în gât.

Până să apuci să te tratezi medicamentos, îţi propunem 12 remedii naturale, simple şi la îndemână oricui.

1. Inhalează vapori de apă

Un remediu foarte simplu pentru desfundarea nasului presupune inhalarea vaporilor de apă. Pur şi simplu fierbe într-un vas puţină apă şi apleacă-te deasupra lui. Pune-ţi pe cap un prosop pentru a creşte eficientă acestui remediu şi a nu lasă vaporii să se piardă.

2. Inhalează vapori de eucalipt

Toarnă într-un vas apă şi da în clocot. Când fierbe, adaugă trei picături de ulei esenţial de eucalipt şi stai cu nasul în aburi timp de câteva minute. Îţi vei desfundă nasul cât ai clipi.

3. Bea ceai de lămâie

Un tratament natural împotriva congestiei nazale este să bei ceai de lămâie fierbinte. Te va ajută să îţi eliberezi nasul de nesuferitele mucozitati.

4. Tratează-te cu mirosul de ceapă

Ai nevoie de o ceapă (poţi pune şi usturoi sau hrean) pe care să o zdrobeşti pe o farfurie. Apoi respiră pentru o perioada cât mai lungă de timp ţinând ceapă în dreptul nasului. Chiar dacă nu este o metodă plăcută, îşi va face efectul rapid şi tu vei obţine un nas desfundat.

5. Gargară cu apă sărată

Timp de câteva ori pe zi, de obicei dimineaţă şi seară, fă o gargară cu apă călduţă în care ai adăugat puţină sare. La o ceaşcă de apă, pune jumătate de lingură de sare şi amestecă bine.

6. Duș fierbinte

După ce ai făcut un dus fierbite, aşază un prosopel rece deasupra nasului înfundat. Ajută la calmarea iritaţiei şi la desfundarea uşoară a nasului.

7. Picături de apă cu sare

La fel că în cazul gargarei, dar în apă normală, neîncălzită, adaugă puţin sare. Apoi, cu o pipetă, ia o picătură din acest amestec şi pune-o într-o nara. Respiră pe gură pentru a nu te îneca. După ce nu mai simţi picătură în nas, repetă procesul la cealaltă nara.

8. Picături din ceai de gălbenele

Seară, înainte de culcare, după ce ţi-ai preparat un ceai de gălbenele, ia două lungurite din el şi amestecă-le cu o jumătate de linguriţă din zeamă unei lămâi. Pune câteva picături în nas timp de câteva zile.

9. Comprese cu apă caldă

Udă un prosop cu apă fierbinte, întinde-te şi pune compresă peste nas. Ai grijă să nu te opăreşti şi, în acelaşi timp, să îţi laşi nările libere. Când prosopul se răceşte, repetă procesul. După câteva astfel de comprese, vei resimţi şi beneficiile.

10. Consumă mâncăruri picante

Chili, hreanul, ghimbirul sau usturoiul ajută şi ele la desfundarea nasului înfundat. Dacă sinusurile tale sunt congestionate, poţi să mănânci o ciorbă fierbinte cu un ardei iute. Apoi se recomandă să bei multă apă.

11. Ceai îndulcit cu miere

Pe perioada cât eşti în suferinţă, ai grijă să bei cel puţin un ceai pe zi în care ai dizolvat o lingură de miere.

12. Inhalează aromă uleiului esenţial de mentă

Alături de oţetul de mere, uleiul esenţial de mentă te ajută să scapi de congestia nazală. Din puţin tifon, fă-ţi o compresă pe care să o îmbibi în ulei esenţial de mentă. Inhalează aromă şi repetă acest procedeu de câteva ori pe zi, dimineaţă şi seară.

Sursa: ele.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *