Politică

12 puncte pentru opt voturi – comunistii vor analiza propunerile?

Biroul permanent al parlamentului a stabilit ca alegerile prezidentiale repetate sa aiba loc pe data de 7 decembrie 2009, insa decizia urmeaza sa fie aprobata in sedinta de azi a legislativului. Joi, 26 noiembrie, Marian Lupu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) la functia de sef de stat, a organizat un briefing imediat dupa sedinta parlamentului si a facut publica o lista cu propuneri adresate Partidului Comunistilor pentru votarea presedintelui RM.

Adoptarea Legii privind opozitia parlamentara si dreptul acesteia de a desemna conducerea Curtii de Conturi si a Comisiei Electorale Centrale sunt primele doua puncte la care face referire Lupu. Iata care sunt si celelalte zece puncte din pachetul propus comunistilor:

1. Promovarea unor politici economice social orientate si consolidarea mecanismelor de protectie sociala.

2. Respectarea prevederilor constitutionale si mentinerea statutului de neutralitate al RM.

3. Realizarea politicii de reintegrare a tarii in baza respectarii suveranitatii si integrarii teritoriale a RM. Identificarea unei solutii durabile si viabile a solutionarii problemei transnistrene cu participarea si consultarea tuturor fortelor politice reprezentate in Parlament.

4. Consolidarea si eficientizarea mecanismelor menite sa asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea conditiilor pentru participarea lor activa in viata publica a tarii.

5. Consolidarea democratiei locale. Promovarea unei relatii coerente si egale in raport cu toate autoritatile administratiei publice locale, bazata pe prioritati social-economice ale localitatilor si populatiei, si nu pe criterii de apartenenta politica a primarilor sau consilierilor locali.

6. Excluderea practicii persecutarii pe criterii de simpatie sau afiliere politica a agentilor economici care activeaza in conformitate cu prevederile legale.

7. Organizarea sectorului audiovizual public in spiritul minimalizarii influentei politice fata de procesul de desemnare a membrilor CCA si CO al TRM.

8. Deideologizarea sistemului educational si abordarea echilibrata a problemei predarii istoriei RM prin prisma abordarii stiintifice si pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversitatii culturale si integrarii sociale si excluderea ingerintelor politice, a subiectivismului stiintific si a ideologizarii voluntariste.

9. Promovarea spiritului de dialog si compromis politic, combaterea manifestarilor de intoleranta agresiva ideologica.

10. Promovarea politicilor indreptate spre consolidarea statalitatii RM, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea tarii.

Candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana a precizat ca „aceasta lista, care a fost transmisa oficial conducerii PCRM astazi (ieri – n.n.) dimineata, ramane deschisa pentru completari, negocieri”.

Reprezentantii PCRM sustin ca vor analiza propunerile lui Lupu, iar o pozitie ferma va fi expusa in viitorul apropiat.

In sedinta de ieri a legislativului, spicherul Mihai Ghimpu a dat citire unei informatii, in care este vorba despre monopolizarea pietei autohtone de carnuri. „Vin in fata dumneavoastra cu o informatie, dat fiind faptul ca unii membri ai fostei guvernari nu recunosc ca in importul carnii, pestelui si altor produse a existat o schema, o mafie”, a declarat Ghimpu. Presedintele parlamentului a vorbit despre incalcarile comise, la care au participat „un exponent al mediului de afaceri autohton si functionari publici”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *