Culinar.md

10 sfaturi pentru a găti sănătos

Gatit sanatos nu inseamna ca trebuie sa devii bucatar de meserie sau ca trebuie sa investesti in ustensile scumpe.

Daca sunteti dispusi sa faceti un prim pas spre un mod sanatos de a pregati mancarea, respectati 10 principii alimente sanatoase, recomandate de Regimes Maigrir.

1. Utilizati grasimi sanatoase

Alege grasimile nesaturate (cum ar fi uleiul de masline) in loc de grasimi saturate (de exemplu, unt). Utilizarea grasimilor bune trebuie facuta oricum cu moderatie, pentru ca toate grasimile (si bune si rele) sunt incarcate cu calorii.

2. Alegeti cereale integrale in loc de cereale prelucrate

Cerealele integrale si orezul brun furnizeaza mai multe fibre, vitamine B, magneziu, zinc si alti nutrienti decat cerealele prelucrate.

3. Integrati mai multe fructe si legume in alimentatie

Cei mai multi oameni nu consuma suficiente fructe si legume. Incercati sa includeti intre 5 si 13 portii de fructe si legume pe zi, atat in mancarea gatita cat si ca atare. Alegeti fructe si legume de diferite culori pentru a satisface nevoile de antioxidanti si vitamine.

4. Carnea nu este totul atunci cand vine vorba de gatit

Carnea este o sursa foarte buna de proteine, dar este, de asemenea, o sursa majora de grasimi saturate. Este bine sa utilizati in cantitati mici carnea macra, fara grasime sau piele (atunci cand vine vorba de carnea de pasare).

5. Alegeti produse lactate fara grasimi pentru a gati mai sanatos

Produsele lactate precum laptele, smantana si iaurtul sunt surse bune de calciu. Inlocuiti produsele lactate fabricate din lapte integral cu produse fara grasimi. Acesta este un mod simplu de a reduce grasimile saturate, atunci cand incercati sa gatiti sanatos.

6. Pastrati dimensiuni rezonabile ale portiilor de mancare

Una dintre cele mai simple metode de a gestiona consumul de calorii este de a servi mancarea in portii mici sau medii. Pentru acest lucru este bine sa nu gatiti niciodata mancarea pentru mai multe zile, ci pentru cat consumati pe moment.

7. Atentie la indulcitori

Zaharurile de toate tipurile, indiferent daca este vorba despre sirop de porumb, zahar alb, zahar brun, miere, sirop de artar, adauga in mod semnificativ calorii la felurile de mancare pe care le gatiti, fara a oferi nicio valoare nutritiva. Stati departe de dulciuri foarte prelucrate, care au zaharuri ascunse.

8. Atentie la sare, daca vreti sa gatiti sanatos

Indiferent daca aveti tensiune arteriala crescuta sau nu, este bine sa monitorizati consumul de sare si cantitatea de sare pusa in felurile de mancare. Aportul zilnic recomandat de sare este de 2,3 grame pe zi (aproximativ 1 lingurita de sare pe zi).

9. Tineti cont de gusturi si arome

Imbunatatirea retelor se poate face cu arome date de ingrediente sanatoase cum ar fi ierburile proaspete, condimentele si citricele. Evitati aromele sintetice, asa ca mizati pe folosirea produselor in stare naturala. Mancarea nu va fi doar mai sanatoasa, ci si mai gustoasa.

10. Acordati timp suficient gatitului

Nu va bucurati daca un fel de manare se gateste repede, atat timp cat el este nesatos. Ganditi-va cat timp pierdem facand tot felul lucruri inutile, asa ca acordati timp suficient gatitului sanatos. 

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *