Analize

Sfaturi practice pentru a accelera liberalizarea vizelor

Astfel, inclusiv de adoptarea unei Strategii Naţionale în domeniul Migraţiei şi Azilului, şi elaborarea unui plan de acţiuni realist pe acest domeniu depinde succesul fazei I. Aceasta este una dintre principalele constatări ale Grupului de lucru pe vize, frontiere şi regiunea transnistreană al Convenţiei Naţionale pentru Integrare Europeană. Propunerile au fost adoptate pe 20 iunie, la o masă rotundă la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, societăţii civile. Faza I presupune ajustarea cadrului legal, iar faza a II-a – aplicarea legislaţiei. Îndeplinirea completă a primului set de condiţii de referinţă va fi atent examinată şi verificată de către Comisia Europeană şi Consiliul UE înainte de luarea unei decizii de a iniţia evaluarea celui de-al doilea set de criterii de referinţă. De menţionat că iniţial se preconiza finalizarea fazei I în iunie 2011.

Totodată, autorităţile trebuie să elaboreze o politică de stat cât mai amplă pentru susţinerea persoanelor originare din RM aflate peste hotare. Practica încheierii de acorduri bilaterale cu „statele-gazdă” ale cetăţenilor RM privind garanţiile drepturilor în domeniul asigurării sociale, aşa cum a fost făcut cu Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, trebuie continuată.

O altă condiţie pentru a accelera procesul de liberalizare a regimului de vize este prevenirea şi combaterea corupţiei. În acest sens, în cadrul Grupului de lucru pe vize, frontiere şi regiunea transnistreană al Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană s-a constatat că e nevoie de crearea unei Comisii Principale de Etică – eveniment aşteptat de aproape şapte ani, dar pentru realizarea căruia încă n-a fost întrunită voinţa politică necesară. Comisia ar trebui să se ocupe de monitorizarea respectării legii privind conflictul de interese şi a veridicităţii declaraţiilor cu privire la interese, precum şi reclamarea incompatibilităţilor în acest sens.

(A. Ş.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *