Timpul Local

Pentru finala nationala Eurovision 2010 vor fi admise 25 de piese

„O Melodie pentru Europa” este diviza din acest an a selectiei nationale pentru Concursul „Eurovision Song Contest”, care se va desfasura in capitala Norvegiei, Oslo, intre 25-29 mai. Pana pe 8 ianuarie, data-limita de inscriere a candidatilor, s-au inregistrat 74 de participanti, un numar-record fata de editiile anterioare. Doritorii de a afla cine ar putea sa mearga la Oslo pot asculta piesele lor pe pagina web a Companiei publice „Teleradio-Moldova”.

Oamenii au inceput deja sa comenteze, sa critice sau sa aprecieze diferit piesele inscrise pentru finala nationala. Cel mai comentat concurent a devenit Pavel Turcu, care a scris un imn al „Eurovision”-ului si care, volens-nolens, a devenit favoritul unui grup mare de persoane. Pe retelele sociale au fost create grupuri atat pro, cat si anti-Turcu. Printre participantii cunoscuti, in acest an, vor fi formatia „Millenium”, Cezara, Olia Tira, Serj Kuzenkoff, Alexandru Manciu etc.

Surse din cadrul Companiei publice ne-au comunicat ca inca nu a fost ales un juriu care va selecta piesele pentru finala nationala. Potrivit lor, 25 de piese vor fi admise pentru finala care va avea loc in a doua jumatate a lunii februarie. Juriul, din care vor face parte compozitori, muzicieni, artisti etc., va selecta piesele in functie de stil, de muzica si de preferintele membrilor.

Pentru RM participarea la cea de-a 55-a editie a concursului va fi a sasea consecutiva. Debutul a avut loc in 2005, cand formatia „Zdob si Zdub” a ocupat locul sase cu un total de 148 de puncte. In 2006, la Atena, Moldova a fost reprezentata de duetul Arsenium si Natalia Gordienco, care s-au clasat pe locul 20. In 2007, Natalia Barbu a reusit sa se pozitioneze pe locul 10 cu piesa „Fight”. Intre timp, in 2008 s-a schimbat formatul concursului, care consta din doua semifinale si marea finala. Din pacate, urmatorul reprezentant al Moldovei, Geta Burlacu, nu s-a calificat in finala concursului. Performanta a fost realizata anul trecut de interpreta Nelly Ciobanu, care a ocupat, in final, locul 14.

Pentru actuala selectie nationala au fost admise piese semnate atat de compozitori si textieri autohtoni, cat si de autori din afara R. Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *