Actualitate

Pateul de gâscă, interzis în restaurantele din New York/ VIDEO

Măsura interzice comercializarea ficatului îngrăşat peste limită a raţelor sau gâştelor pentru restaurante. Astfel, noua normă blochează servirea de foie gras dacă acesta a fost preparat cu ficat îngrăşat prin metoda hrănirii forţate a animalelor cu grăsime.

Există şi foie gras obţinut de la raţe şi gâşte neîndopate, dar producţia nu este suficientă.

Decizia adoptată de consiliul municipal mai trebuie ratificată de primarul democrat de New York, Bill de Blasio.

Proprietarii de restaurante sau magazine care comercializează preparatul vor fi amendaţi cu amenzi de la 500 până la 2.000 de dolari dacă vor încălca decizia municipalității metropolei americane.

Interdicţia va intra în vigoare peste trei ani, în 2022, pentru a da timp fermierilor să îşi reconfigureze afacerile pentru alte produse. Încă nu se știe câți producători, câte restaurante şi magazine vor fi afectate de interdicţie.

 

Mai mulți producători de foie gras au anunțat deja că vor contesta decizia în fața justiției.

În afară de amatorii de foie gras – pateu de gâscă, de comercianţii şi restaurantele din oraş, primii afectați vor fi doi mari producători locali, din New York, Hudson Valley Foie Gras şi La Belle Farm. Cele două firme alimentează o mare parte din piaţa newyorkeză de foie gras. Lor li se adaugă și Au Bon Canard, din Caledonia, Minnesota.

Foie gras a fost interzis şi în alte regiuni din Statele Unite, iar rezultatele au fost mixte.

Metropola de pe coasta estică a SUA se alătură astfel statului California unde foie gras-ul este deja interzis de la începutul anului. California a interzis foie gras în 2012. Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanţă din ţară, a refuzat, în ianuarie, să audieze un apel al producătorilor de foie gras.

Consiliul municipal din Chicago a aprobat o astfel de interdicţie în 2006, dar a renunţat la ea doi ani mai târziu, după ce primarul din perioada respectivă, Richard Daley, a numit-o ”cea mai prostească ordonanţă” aprobată vreodată în oraş, care ”l-a făcut de râsul naţiunii”.

Există şi ţări în lume, precum Danemarca, Regatul unit sau Australia, unde producţia de foie gras este interzisă.

https://www.realitatea.net/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *