Constantin Tănase

O întrebare pentru SIS şi pentru premierul V. Filat

Reproduc „replica” PPPM, păstrând intacte ortografia, stilul, diacriticele şi „logica” originalului.

D-lui Tănase şi „Timpului” său
Noi, PATRIOŢII MOLDOVEI, vă dăm un sfat: nu căutaţi „mînele Moscovei” în organizarea mitingului de comemorare ale jertfelor regimului român de ocupaţie din anii 1918 – 1940. Şi nu implicaţi SIS – ul în aceastâ acţiune nu prea destoinicâ. Lâsaţii pe bâieţi sâ-şi facâ meseriea în interesul ţârii şi poporului. Şi aşa va-ţi bâtut joc de aceastâ organizaţie atâţea ani! Vorbeşte lumea câ securiştii români se simt în SIS ca la dînşii acasă. Căutaţi organizatorii acestui miting din 27 martie în sînul poporului, care se numeşte popor moldovenesc. Multinaţional! Cu o istorie şi o memorie unică! Cu un destin unic! Astăzi voi ne numiţi „idioti”, adepţi ai „moldovenizmului” primitiv. Ar fi fost românii astăzi fără „moldovenizm”? Căutaţi răspunsul în mintea D-ă mancurtizată! Şi chiar dacă sînteţi îmbibat de „românizm”, dar vă socotiţi om cinstit, veţi găsi un răspuns afirmativ. Moldovenii, pe care voi îi socotiţi gloată, D-le Tănase, se trezesc!

Îi las cititorului plăcerea de a descifra acest text, eu îi atrag atenţia doar asupra a trei lucruri. Primul. Însuşi autorii „replicii” recunosc că „organizarea mitingurilor” de acest fel este o „acţiune nu prea destoinică”. Al doilea. Deşi ne roagă să-i „lăsăm pe băieţii (de la SIS) să-şi facă meseria în interesul ţării şi poporului”, autorii „replicii” aruncă un pietroi greu în curtea SIS-ului, insinuând că „lumea vorbeşte că securiştii români se simt în SIS ca la dânşii acasă”. Noi auzim că lumea vorbeşte altceva şi anume că „kaghebiştii ruşi se simt la SIS ca la ei acasă”. Oricum, sperăm că insinuarea PPPM nu va rămâne fără răspunsul SIS-ului. Al treilea. Întrebarea autorilor „replicii” („Ar fi fost românii astăzi fără moldovenism”?) e genială. Gura păcătosului (prostului) adevăr grăieşte. Răspunsul e unul, univoc: NU. Aceasta înseamnă că moldovenismul (în forma lui firească, neprelucrat în zoile ideologiei imperiale ruseşti) este o componentă a românismului, adică românismul şi moldovenismul sunt unul şi acelaşi lucru. Ceea ce trebuia de demonstrat!
Acum să revenim la declaraţia „liderului” PPPM, Garbuz. Precum am spus mai sus, ea începe cu „Stimaţi compatrioţi” (în alfabet chirilic) şi urmează în limba oficială a „patrioţilor moldoveni”, adică în limba rusă. Desprind, spre deliciul cititorilor, câteva „teze” din această „declaraţie”. Prima – „Astăzi, ca niciodată, Moldova este aproape de a-şi pierde statalitatea şi de a se transforma într-o colonie a statului vecin, România”. A doua – „Este de râs când unii politicieni numesc România popor frăţesc. România nu ne este frate – România ne este duşman. Pentru ei (pentru români – n.n.) este puţin că mai bine de o jumătate din teritoriul istoric al Moldovei se află din 1859 sub ocupaţie românească”. Cred că e suficient, nu mai citez. Dacă ultima frază e pentru istorici şi ziarişti, prima e pentru SIS, dar şi pentru guvern, în special pentru premierul V. Filat. Cine ca cine, dar dl premier ştie care a fost contribuţia României la lichidarea consecinţelor calamităţilor din lunca Prutului (ca să dăm numai acest exemplu). Ne este duşman România, dle premier? Ce-i asta: pluralism de opinii sau diversiune rusească împotriva bunelor relaţii dintre R. Moldova şi România?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *