Opinii și Editoriale

In vino veritas: cine ne sunt prietenii şi duşmanii

Să tragem aer în piept şi să încercăm să ne dumirim cu privire la evenimentele în a căror vâltoare ne tot pomenim fără să ne dăm seama la timp.

Vestea bună care trebuie să ajungă la fiecare moldovean este că UE este alături de noi, iar pentru a înţelege în ce fel, e suficient să aibă ochi, urechi şi o minimă deschidere. Concret, cea mai recentă veste bună pentru toţi moldovenii este că producătorii noştri de vinuri vor avea acces liber şi deplin pe piaţa europeană. 

Anunţată de către comisarul european pentru agricultură, românul Dacian Cioloş, vestea a venit ca o gură de aer proaspăt după o lungă şi sufocantă îmbrăţişare a Federaţiei Ruse. Într-un interval extrem de scurt, moldovenii au trecut de la agonie la extaz, precum nu s-a mai întâmplat demult. Fiind obişnuiţi cu veştile proaste, am lăsat mult prea uşor să ne scape acest eveniment, care poate însemna o schimbare de paradigmă radicală, de la lumea sovietică, la cea occidentală. Chiar dacă mai toate sursele media au relatat despre anunţul Comisiei Europene, vom putea afirma că acesta a fost promovat destul abia atunci când fiecare dintre noi va vedea avantajele vădite ale apartenenţei noastre la Uniunea Europeană în comparaţie cu cea eurasiatică.

Vizita oficialului Cioloş, la scurt timp după cea a oficialului Rogozin, a relevat un fapt esenţial, care ne arată cine ne sunt prietenii şi duşmanii adevăraţi. Avem la îndemână două personaje extrem de relevante pentru atitudinea uniunii eurasiatice, pe de o parte şi atitudinea Uniunii Europene, pe de alta. Unul dintre ei este subalternul şefului guvernului Federaţiei Ruse, iar celălalt este subalternul şefului Comisiei Europene. Unul este născut în Rusia şi un exponent al noii clase politice ruseşti filosovietice, celălalt e născut în România şi este un exponent al noii clase politice româneşti filoeuropene.

Fiecare dintre ei a participat la o serie de evenimente în RM şi a transmis mesaje adresate cetăţenilor moldoveni.
Respectiv, Dmitri Rogozin a girat şi a participat la un concert cu iz de naftalină de ziua „poBedei” sovietice (asupra popoarelor independente, inclusiv asupra celui român pruto-nistrean) şi a transmis mesaje de susţinere a „independenţei” regiunii separatiste transnistrene, numindu-ne republica „coteţ”. La rândul său, Dacian Cioloş a participat la mai multe întrevederi cu primii oameni în stat, a transmis mesaje de solidaritate cu eforturile de europenizare ale populaţiei şi ne-a anunţat că urmează ca producătorii moldoveni de ouă, carne şi alte produse să aibă acces deplin pe piaţa europeană.

Dmitri Rogozin ne-a ameninţat că am putea „îngheţa la iarnă”. Dacian Cioloş ne-a reamintit despre reuşitele noastre în drumul spre semnarea acordului de asociere (respectiv de gazoductul România-RM, care ne va garanta preţuri mai mici la gaz).

Dmitri Rogozin, prin şeful „Rospotrebnadzor”, ne-a transmis că vinurile noastre sunt bune doar la vopsit gardurile. Dacian Cioloş ne-a anunţat că vinurile noastre vor avea acces deplin pe piaţa europeană şi că UE va oferi asistenţă tehnică şi expertiză pentru producătorii moldoveni.

Aşadar, fiecare dintre noi poate aprecia la justa lor valoare toate aceste elemente contrastante. Nu e nevoie nici de expertiză în geopolitică, nici de studii economice şi nici de abilităţi de comunicare publică. Este nevoie doar de puţin bun-simţ şi de sinceritate. De multă sinceritate cu noi înşine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *