Opinii și Editoriale

Dulai si catei sau inca o data despre solidaritatea breslei jurnalistice

Astazi, presa care se considera libera, independenta si democrata, reprezentata de pretinsi „dulai de paza ai societatii”, s-a cam facut de cacao. Desi au semnat Scrisoarea deschisa adresata sefului statului in care se solicita demisia presedintelui CSJ, Ion Muruianu, desi au stiut de initiativa Uniunii Jurnalistilor de a manifesta pe acest subiect in fata cladirii unde se desfasoara sedintele in plen ale parlamentului, pe multi din acesti „caini turbati” nu i-am vazut vineri dimineata alaturi de colegii lor de …”haita”.

Nimic nou, nu e pentru prima data cand pretinsii „dulai” se comporta ca niste catei care latra mai mult protocolar si se tem sa iasa din curtea stapanului. Dintre detinatorii „Ordinului Republicii”, semnatari ai Scrisorii deschise, la manifestare au participat doar vreo doi. Apropo, imi amintesc ca in ajunul anului nou cand au fost invitati la ceremonia de decorare, n-a lipsit si n-a intarziat niciunul, unii au venit chiar cu mult mai inainte de ora fixata, precum calicii la pomana, Doamne fereste, sa nu intarzie…

Nu am asteptat sa se solidarizeze cu noi in aceasta problema propagandistii de la institutiile, zise de presa, controlate de comunisti si care s-au ridicat deschis in apararea lui Ion Muruianu. Ceva nu e in regula cu breasla asta a noastra. Pacat ca noi vedem uneori numai paiul din ochiul altuia (de data aceasta, al justitiei), dar nu si barna din ochiul somnoros al pretinsilor dulai de presa. O breasla dispersata, preocupata mai mult de interese inguste de …”redactie” – mai era sa zic „de partid”! – nu va putea niciodata face din presa a patra putere in stat. Astfel, niciodata nu vom deveni dulai de temut, ci catei, „jujuci” tarcati care fac aport, cand pot.

Inca un fapt doresc sa remarc: la manifestare au participat mai multi cititori decat ziaristi. Sa ma bucur? Sa ma intristez? Oricum, a fost ce a fost – am hamait si ne-am racorit. Nu e putin nici asta.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *