Actualitate

Ce gust are Vodca Cernobîl, primul produs destinat consumului realizat în zona de excludere

Băutura artizanală a fost realizată de o echipă de oameni de ştiinţă britanici care şi-au botezat produsul ”Atomik”. Profesorul Jim Smith, de la Universitatea din Portsmouth, susţine că a fost realizată o singură sticlă din băutura inedită.

Vodca a fost realizată din cereale şi apă aduse din zona de excludere de la Cernobîl. Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă mai lungă incluzând cultivarea cerealelor la o fermă din zonă. ”Ideea noastră a fost să folosim cerealele ca să pregătim o băutură”, au spus savanţii.

Profesorul Smith a lucrat alături de o echipă de savanţi în zona de excludere din 1990 pentru a studia modurile în care natura şi-a revenit după accidentul nuclear. Cercetătorii au arătat că îşi doresc să folosească eventualele profituri obţinute din vânzarea băuturii pentru a ajuta comunităţile ucraineene care încă nu şi-au revenit din punct de vedere economic după cataclismul din 1986.

Savanţii au cerut colegilor de la Universitatea Southampton University să testeze radioactivitatea noului produs şi rezultatele au arătat că nu este niciun pericol.

În ceea ce priveşte gustul, cei de la BBC au apelat la un proprietar de bar din Soho. ”Are mai multe nuanţe de cereale decât o vodcă obişnuită, aşa că are mai multe note fructate, încă mai simţi aroma de secară”, a spus londonezul.

Cu toate că deocamdată nu există decât o singură sticlă de vodcă Atomik, savanţii plănuiesc să producă aproximativ 500 de sticle numai anul acesta, pentru a le oferi spre vânzare turiştilor din zona de excludere. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *