Carte

CARTEA ZILEI: „GAZPROM: Noua armă a Rusiei”

Ce rol au avut în istoria Gazprom oameni precum Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, Viktor Cernomîrdin sau Boris Nemţov? Cine este proprietarul RosUkrEnergo? S-ar mai fi transformat Alexandr Lukaşenko în ultimul dictator al Europei dacă Ucraina nu s-ar fi aflat pe conducta de gaz? Autorii  Valeri Paniuskin și Mihail Zigar oferă un răspuns la aceste întrebări.

„Gazpromul reprezintă obiectul unor temeri atît de mari, Gazpromul este atît de admirat, încît pare că nici nu mai rămîne timp pentru a vedea cum este organizat şi ce anume conţine. Ce este, un mecanism sau un organism?", scriu ei.

Investigaţiile sunt realizate de doi jurnalişti ce lucrează la publicaţii ruseşti, precum Vedomosti şi Kommersant, iar discuţiile pe care aceştia le-au avut cu foşti sau actuali oameni politici şi membri din conducerea Gazprom dezvăluie existenţa unui adevărat stat în stat.

Demersul lor nu este unul facil:
"Primele cuvinte pe care ni le-a spus fostul prim-ministru Egor Gaidar, cînd l-am rugat să ne acorde un interviu, au fost următoarele: «La ce vă trebuie toate astea? Nu înţelegeţi că veţi fi omorîţi? Nu înţelegeţi unde intraţi?». Noi nu înţelegeam.“

Lectură plăcută!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *