Sănătate

Căldură mare! Ghid de supravieţuire în caniculă

Iată câteva lucruri care vă pot fi de folos pentru a supravieţui în caniculă.

Căldură mare 1. Îmbracă-te corespunzător afară şi în casă
Cel mai important lucru când ieşi afară este să te acoperi. Protejează-ţi capul şi pielea, pentru a preveni arsurile şi insolaţia. Poartă haine lejere, în culori deschise din materiale naturale. Poţi lua în calcul să te îmbraci în haine din materiale speciale destinate sportivilor, care absorb transpiraţia. Şi în casă este important cum te îmbraci. Evită poliesterul sau alte materiale sintetice şi îmbracă haine lejere din fibre naturale (bumbac, in, cânepă) în culori deschise.

Căldură mare 2. Hidratează-te
Dacă eşti nevoit să mergi sau să lucrezi prin soare, ai grijă să te hidratezi corespunzător. Evită băuturile alcoolice, acidulate şi cu cofeină. Toate acestea favorizează deshidratarea. Bea mai multă apă decât crezi că ai nevoie. Apa se pierde şi prin transpiraţie. În plus, transpiraţia ajută la reglarea temperaturii corpului.

Persoanele care suferă de epilepsie sau au diverse afecţiuni la inimă, rinichi, ficat, sau care urmează o dietă restrictivă în fluide, sau care au probleme cu retenţia fluidelor ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a creştere cantitatea de lichide băute.

Dacă transpiri abundent înseamnă că, o dată cu apa, pierzi şi foarte multe săruri şi minerale din organism. Pentru a reechilibra balanţa electrolitică este indicat să bei sucuri naturale de fructe sau băuturi cu electroliţi destinate sportivilor. Suplimentele alimentare cu calciu sunt şi ele o alternativă.

Bea lichide reci, dar nu cu gheaţă. Vor ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Căldură mare 3. Mănâncă alimente uşoare
Alimentele bogate în calorii şi proteine cresc metabolismul şi, implicit, temperatura corpului. Sunt recomandate, în schimb, fructele proaspete, legumele, salatele. Mesele trebuie să fie bine echilibrate şi regulate.

Căldură mare 4: Protejează-ţi casa

Verifică instalaţiile de aer condiţionat, ventilatoarele. Instalează pe geamuri panouri care să reflecte căldura (folie de alumuniu, de exemplu), pune jaluzele sau draperii. Acoperă geamurile în camerele unde bate tot timpul soarele; acest lucru poate reduce cu 8% căldura care intră în casă.

Căldură mare 5: Ai grijă la exerciţiile fizice
Dacă eşti o persoană care face sport regulat, atunci este bine să eviţi alergările pe timpul zilei. De fapt este chiar recomandat să renunţi pentru o perioadă la alergat sau să alergi noaptea.

Dacă ai un program de exerciţii, este recomandat să le faci la intensitate redusă şi cu multe pauze. Când simţi că inima bate prea tare, iar respiraţiile sunt scurte şi gâfâitoare, opreşte-te imediat, mergi într-un loc răcoros şi hidratează-te temeinic.

Respiră pe nas. Dacă respiri pe gură te deshidratezi mult mai repede. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *