Social

„Alo, am nevoie de 30 de pisici pentru experimente”

Cititoarea noastră s-a arătat surprinsă de cererea interlocutorului său, mai ales atunci când a informat-o că doreşte să facă rost de aceste pisici pentru a efectua, împreună cu studenţii de la Medicină, experimente.

L-am sunat şi noi pe acest profesor universitar, prezentându-ne drept persoane care plasează anunţuri în ziare despre pisicile care îşi caută un stăpân. Profesorul ne-a confirmat informaţia. „Noi cunoaştem legile şi vă asigurăm că acest lucru este legal. Doar trebuie să învăţăm studenţii cum să-şi facă meseria. Fiecare are modalitatea lui de predare…”, ne spune interlocutorul. Bărbatul ne-a asigurat că ne plăteşte, după care adaugă: „Există pisici între pisici. Noi avem nevoie de cele mai bătrâne şi bolnave, pe care nu le ia nimeni. Experimentele noastre nu chinuiesc pisicile pentru că acestea sunt eutanasiate”.

Contactat de TIMPUL, consultantul principal al Secţiei arii protejate, biodiversitate şi biosecuritate a Ministerului Mediului, Valeriu Balan, a spus că experimentele asupra animalelor sunt reglementate de Legea nr. 265 din 28.07.2006 privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice. „Autoritatea naţională competentă în acest caz este Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare prin Inspectoratul Veterinar de Stat. Această lege conţine şi o listă a animalelor care pot fi folosite la experimente. Este vorba despre şoarecele de casă, şobolanul cenuşiu, porcul de Guineea, hamsterul auriu, iepuri, primate neumane, câini, pisici domestice şi prepeliţe”, a spus Valeriu Balan.

Constatăm apoi că, de fapt, Inspectoratul Veterinar de Stat nu mai există. Acesta s-a transformat în Agenţia veterinar-sanitară şi pentru siguranţa produselor de origine animală. Un reprezentant al agenţiei ne-a explicat că în aceste cazuri se cer demonstraţii ale experimentelor, precum şi prezentarea listei de preparate care vor fi utilizate. „La noi nu s-a adresat nimeni cu o asemenea cerere. Bărbatul care a sunat a procedat incorect. El poate fi pedepsit prin contravenţie administrativă sub formă de amendă de la 15 la 50 unităţi convenţionale”.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor resping în totalitate efectuarea experimentelor pe animale. Preşedinta organizaţiei neguvernamentale a animalelor fără adăpost ALGA, Valentina Dudnic, ne spune că în ţările europene acest lucru este exclus. „Există deja mai multe tipuri de mulaje, cu ajutorul cărora studenţii de la medicină pot învăţa a face operaţii, fără a ucide pisicile”.

L-am contactat din nou pe profesorul care dorea să cumpere 30-40 de pisici. De data aceasta i-am spus că suntem de la ziar. După ce a întrebat de două ori cine suntem, bărbatul ne-a spus că a hotărât să renunţe la ideea de a adopta animale pentru experimente. „Noi ne-am dezis de acest lucru, nu mai avem nevoie de pisici”. El ţine să sublinieze, o dată în plus, că „testele sunt legale şi din punct de vedere ştiinţific”. L-am rugat să se prezinte. „Eu v-am spus că m-am dezis şi nu are rost să vorbim pe tema asta. Noi am trecut la alte metode cu ajutorul calculatoarelor. În fond, legea nu exclude posibilităţile de a folosi animale pentru teste, altfel se opreşte totul în loc. Nu este neapărat să mă prezint”, ne-a replicat profesorul anonim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *