Este simbolic faptul că întrevederile la nivel înalt ale noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu încep cu vizita la Chișinău a președintelui României Klaus Iohannis, afirmă comentatorul politic Vlad Țurcanu.
După cum a apreciat analistul, într-un interviu pentru Radio Chișinău, Klaus Iohannis este un președinte puternic, dar și un lider european, cu influențe acolo unde se decide sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova.
Totodată, expertul observă că sprijinul președintelui României pentru noua administrație prezidențială din R. Moldova, are loc pe fundalul acțiunilor demonstrative ale taberei prorusești, conduse de Igor Dodon.
Prin vizita președintelui României, începe un proces anevoios de restabilirea a relațiilor internaționale ale R. Moldova, compromise încă de pe timpul coordonatorului Plahotniuc și a premierului de miez de noapte Filip. Iar componenta internațională favorabilă noii administrații este unul din nu foarte multele atuuri ale Maiei Sandu în momentul de față, în condițiile incertitudinii politice pe plan intern și ai multor inamici declarați ai Maiei Sandu. Iar sprijinul politic și financiar de peste hotare va cântări în confruntările politice și electorale de anul viitor, pentru că aceste partide care controlează la ora actuală Parlamentul vor încerca să puncteze prin influența pe care o au asupra celorlalte instituții.
Este simbolic faptul că întâlnirile de nivel înalt ale Maiei Sandu încep cu liderul României Klaus Iohannis, care se află acum în cel mai bun moment al său de când a preluat Președinția. E un președinte puternic, care are un cuvânt greu de spus în formarea Guvernului de la București, acum puțin timp. E un președinte în măsură să-și îndeplinească orice promisiune făcută Republicii Moldova. Este, să nu uităm, și un lider european, cu o vechime de 6 ani în Consiliul European, unde se decide sprijinul european de care are nevoie R. Moldova. Să ne amintim că România a reușit în ultimii ani, în condiții vitrege, să întrețină o relație cu R. Moldova, iar odată cu îmbunătățirea relației politice, raporturile moldo-române ar urma să revină la armonia de acum un deceniu.
Toate acestea în antiteză, cu acțiunile demonstrative ale celeilalte tabere, de natură pro-rusească. Ceea ce ne arată că oricât ar încerca noua administrație de la Chișinău să evite, în discursul public cel puțin, componenta geopolitică, aceasta va rămâne prezentă și cred că trebuie asumată.
-Fostul președinte Dodon, președinta Parlamentului, deputați socialiști, dar și primarul Chișinăului au fost la Moscova, au plecat chiar în ziua învestirii noului președinte. Asta arată că principalele instituții ale statului rămân divizate.
-E o realitate politică pe care tabăra lui Dodon încearcă să o aducă la un nivel politic de primă mărime. El încearcă să uniformizeze atuurile pe care le are noua administrație de la Chișinău, să le reducă la confruntarea geopolitică. În felul acesta, Dodon încearcă să trimită în plan secund discursul care i-a ajutat Maiei Sandu să câștige Președinția – discursul anticorupție.
Depinde acum de modul în care Maia Sandu va administra această situație pentru că ea va fi împinsă tot timpul și de către Federația Rusă, și de către oamenii săi de la Chișinău în această bătălie politică. Rămâne de văzut în ce măsură această confruntare va putea să-i ajute taberei lui Dodon să se revanșeze după eșecul usturător de la alegerile prezidențiale, și în ce măsură publicul va marșa pe această confruntare, a spus V. Țurcanu.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul