Ultima oră

Viorel Moşanu, ambasadorul României în Belarus, care a sfidat regimul de la Minsk mergând acasă la Svetlana Alexievici, este originar din Chişinău

Prezența ambasadorului Viorel Moșanu în locuința de la Minsk a legendarei scriitoare și disidente bieloruse Svetlana Alexievici, despre care erau informații credibile că ar urma să fie reținută de forțele fidele despotului Aleksandr Lukașenko, reprezintă un gest istoric extraordinar al diplomației române, cu o puternică încărcătură simbolică de curaj, solidaritate și respingere a ororilor regimurilor dictatoriale.

„Vizita” curajoasă a domnului Moșanu acasă la Svetlana Alexievici în momente dificile pentru aceasta și cu riscul tensionării relațiilor diplomatice româno-bieloruse, alături de ambasadorii din Cehia, Slovacia, Suedia, Lituania și Austria, a avut loc după ce ambasadorul lituanian Andrius Pulokas a alertat opinia publică internațională precizând că „persoane necunoscute au sunat la uşa apartamentului ei, probabil securitatea sau reprezentanţi ai poliţiei. Am decis că este ameninţată cu detenţia, având în vedere că Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu a fost reţinut sau nu a părăsit Belarusul”.

Firește, deplasarea lui Viorel Moșanu a fost încurajată și pusă la punct de la București, de șeful acestuia, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cei doi aflându-se într-o mai veche relație de colaborare.

„Conform instrucţiunilor, ambasadorul României în Belarus, împreună cu alţi colegi din UE, a vizitat-o astăzi pe laureata Nobel Svetlana Alexievici la reşedinţa ei. Ea a vorbit în sprijinul democraţiei pentru un viitor mai buni al bieloruşilor. Cerem autorităţilor din belarus să înceteze să o hărţuiască”, a scris pe Twitter ministrul Bogdan Aurescu.

Svetlana Alexievici, una dintre cele mai valoroase autoare contemporane, laureată cu Nobel pentru literatură, scrisese ea însăși un apel în care vorbea de situația groaznică a disidenților și semnala faptul că persoane necunoscute îi tot sună la ușă:

„N-a mai rămas nimeni dintre prietenii mei, tovarăși de idei, din Consiliul de Coordonare. Toți sînt fie la închisoare, fie au fost izgoniți din țară. Astăzi l-au luat pe ultimul, pe Maxim Znak.

Mai întîi ne-au furat țara, acum îi răpesc pe cei mai buni dintre noi. Dar în locul celor smulși dintre noi, vor veni alții, cu sutele. Acum nu s-a ridicat un consiliu de coordonare. S-a ridicat țara. Vreau să repet ce am spus mereu. Nu am pregătit o lovitură de stat. Nu am vrut să rupem țara în două. Am vrut ca în societate să înceapă dialogul. Lukașenko spune că nu vorbește cu strada — cu sutele de mii de oameni care ies în stradă în fiecare duminică, în fiecare zi. Asta nu e strada. E poporul.

Oamenii ies în stradă cu copii mici, încrezători în victorie.

Și mai vreau să mă adresez intelighenției ruse, cum i se zice după obiceiul vechi. De ce tăceți? Auzim în sprijinul nostru doar cîteva voci. De ce tăceți cînd vedeți cum e călcat în picioare un popor mic și mîndru? Sîntem, totuși, frații voștri.

Iar poporului meu vreau să-i spun că-l iubesc. Că mă mîndresc cu el.

Uite, iar îmi sună un necunoscut la ușă…” (apel preluat de la pagina de Facebook a regizorului Bogdan Budeș).

Dar cine este Viorel Moșanu ale cărui fotografii alături de Svetlana Alexievici, 72 de ani, au făcut înconjurul presei și al rețelelor de socializare.

Numit de unele publicații „ambasadorul lui Iohannis”, Viorel Moșanu este primul ambasador român post-1989 în Belarus, unde, până în 2015, reprezentarea a fost doar la nivel de însărcinat cu afaceri.

Moșanu a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă în mai 2015, când la guvernare se afla executivul condus de Victor Ponta, iar ministru de Externe era…tot Bogdan Aurescu (17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015).

Viorel Moşanu s-a născut în 1965 la Chişinău și este diplomat de carieră.

În perioada 1992-1992 a fost vice-consul la Consulatul General al URSS la Iaşi, iar între 1992 şi 1994 a fost secretar la Ambasada R. Moldova la Bucureşti.

A mai activat la ambasadele României din Kuala Lumpur şi Tokyo, iar până la trimiterea în Belarus a fost ministru-consilier la Ambasada României din Ucraina.

Vorbeşte engleza, franceza, rusa şi sârbo-croata.

Cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare reunite, Viorel Moşanu sublinia, în 2015, faptul că importanţa R. Belarus pentru asigurarea unui cadru de stabilitate şi securitate regională a crescut în ultima perioadă, iar "criza ucraineană şi recrudescenţa politicii agresive a Federaţiei Ruse a creat la nivelul conducerii de la Minsk o vie preocupare pentru asigurarea independenţei şi suveranităţii ţării”.

"Pe acest fond, regimul de la Minsk a transmis în ultima perioadă mai multe semnale de deschidere către Occident, au fost eliberaţi unii deţinuţi politici, s-a intensificat cooperarea sectorială cu UE", spunea pe atunci Moşanu, subliniind faptul că Belarus are o poziţie "moderat-critică" faţă de politică agresivă a Rusiei faţă de Ucraina şi s-a implicat activ în facilitarea procesului de reglementare politică a crizei din Donbass. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *