Editorial

„Viespile japoneze” atacă R. Moldova

Subiectul lui are similitudini cu realităţile noastre şi e foarte instructiv – 30.000 de mici albine, timp de trei ore, luptă şi mor eroic apărându-şi stupul de invadatori. Agresorii cuceresc stupul, pătrund în el pentru a se hrăni şi cu larvele albinelor… Urmăriţi atent filmul: nicio albină nu s-a predat agresorilor ocupanţi, nu a intrat în serviciul lor, cum se întâmplă în lumea noastră…

Invalidarea de către Curtea Constituţională a scrutinului prezidenţial din 16 decembrie 2011 a pus în mişcare şi a alertat toată viespimea antidemocratică şi (pro)comunistă din Chişinău. Forţele antinaţionale şi antieuropene s-au developat. Tipi isterici şi paranoici, de diferite nuanţe, cu bărbi şi fără bărbi, s-au solidarizat deschis, au făcut front comun şi au pornit, ca viespile japoneze din filmuleţul pomenit mai sus, să atace ceea ce a mai rămas din fosta AIE-2. Una din aceste „viespi japoneze”, vineri seară, l-a învins pe moderatorul Mircea Surdu de la Televiziunea publică, i-a stricat emisiunea şi i-a umilit pe invitaţii Alianţei (Popa, Diacov şi Streleţ). Bietul Surdu… Biata Televiziune publică… Bieţii invitaţi… Aşa se întâmplă când noţiunea de pluralism politic e înţeleasă şi promovată greşit, pervers chiar. (Învăţaţi, domnilor democraţi, de la NIT cum se luptă cu oponenţii politici!) Altă „viespe”, cu barbă, la Publika TV, tot vineri, punea la cale o nouă revoluţie proletară. În aceeaşi zi, cadavrul politic al unui alt revoluţionar cu barbă declara că e gată să se caţere din nou în copac în numele readucerii comuniştilor la putere…

În acest context, să revenim la un alt „filmuleţ” – e vorba de o înregistrare audio difuzată pe YouTube în decembrie anul trecut, înainte de turul doi al „alegerilor prezidenţiale” de la Tiraspol. Acest material a fost publicat în TIMPUL. Liderul comunist Voronin, neştiind că este înregistrat cu un microfon ascuns, a fost extrem de sincer şi i-a recunoscut lui V. Iuraş, consilierul lui Evgheni Şevciuk, candidat la funcţia de „preşedinte” al Transnistriei în turul doi, că PCRM nu are bani: „Noi ne-am pregătit de ultimele alegeri fără bani, aproape fără bani… da, am rămas fără bani. Azi am pus problema celor cinci ziare pe care le finanţăm. Am cinci ziare şi nu ştiu ce să fac cu ele… NIT-ul măcar mai strânge nişte bănuţi din publicitate. Chiar şi aşa am mai redus din grilă… Am redus din componenţa comitetelor raionale, am mai tăiat din „julici”…”.
Cei mai mulţi analişti de la Chişinău, absorbiţi de alte teme, au trecut pe lângă această dezvăluire şocantă a lui Voronin care explică în mare măsură motivele agresivităţii comuniştilor, setea lor de revanşă, dorinţa patologică de a reveni la putere: comuniştii vor anticipate ca să revină la putere, fiindcă nu au bani. Un individ violent şi incult cum e comunistul Muntean, de exemplu, nu va încălzi mult timp locul la PCRM dacă acesta va fi în opoziţie. La fel vor proceda şi alţi „şacali” tineri din PCRM. De bani are nevoie şi cadavrul cu barbă care promite să-şi reia zborul prin copaci. Aceştia, ca nişte hiene, adulmecă prada. Altfel spus, atacă „stupul puterii” ca viespile japoneze. Ei cer isteric „demisia actualei guvernări, dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate”. Nu o mai fac pe „analiştii”, pe „gravii” şi „responsabilii” – şi-au aruncat măştile şi cer alegeri anticipate, în speranţa că vor avea norocul să revină la treucă… (Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi vor din nou să ajungă stăpâni şi pe ţară, şi pe noi, cum ar spune M. Eminescu, ca să ne amintim măcar azi de el.)

Un revoluţionar de profesie (paranoic cu barbă) despre care Ig. Boţan a spus că în ultimul timp s-a schimbat în bine (?!) cheamă instituţiile de drept ale R. Moldova la nesupunere civică faţă de guvernare şi cere demisia acesteia. Acesta a ajuns până acolo că „îndeamnă poliţia să nu se supună ordinelor”. Mâine, acest Che Guevara de pe Bâc va cere soldaţilor Armatei Naţionale să iasă din cazărmi. „Vom continua această linie până la sfârşit", a promis acesta, fiind „sigur că Partidul Comuniştilor va reveni la putere”.

Şi noi suntem siguri că revenirea la putere a comuniştilor în R. Moldova nu mai e o poveste, ci o crudă perspectivă. Cei care au distrus metodic R. Moldova timp de opt ani şi care acum trebuiau să facă mai sătulă viaţa păduchilor din puşcăriile Moldovei suverane şi independente astăzi au ridicat capul şi îşi ling buzele făcându-şi drum spre treuca puterii. Nu putem în acest context să nu ne amintim de scrisoarea confidenţială pe care i-o expedia în vara lui 2010 Mark Tkaciuk lui V. Voronin şi care conţinea descrierea celor „zece paşi” pe care PCRM urma să-i facă mediat după revenirea la putere (constituirea unei comisii în interiorul partidului ce ar pregăti propuneri privind anularea tuturor legilor adoptate de Parlamentul sub conducerea lui Ghimpu, rechemarea imediată a tuturor ambasadorilor numiţi de Guvernul Filat, demiterea procurorului general Zubco şi readucerea în funcţie a fostului procuror V. Gurbulea, preluarea imediată a controlului asupra MAI şi SIS prin readucerea lui Gh. Papuc şi A. Reşetnikov în aceste instituţii, tragerea la răspundere penală a liderilor partidelor din AIE şi a trădătorilor care au abandonat PCRM, tragerea la răspundere penală a businessmenilor care au susţinut financiar partidele din Alianţă în perioada aflării PCRM în opoziţie. Restricţionarea la maximum a accesului cetăţenilor noştri în România (inclusiv la studii) şi reintroducerea regimului de vize pentru cetăţenii români, restabilirea sârmei ghimpate de pe Prut şi examinarea posibilităţii de ieşire a RM din Convenţia privind micul trafic la frontieră, închiderea Consulatelor României de la Bălţi şi Cahul, reluarea eforturilor pe plan extern pentru a bloca procedura de acordare a cetăţeniei române). În 2010, Tkaciuk infirma că o asemenea scrisoare ar fi existat, dar la o distanţă de aproape doi ani vedem că multe din cele conţinute în ea se adeveresc. Acum cred ca această scrisoare să nu le mai pară unora o făcătură: şeful SIS-ului a fost deja demis, Gh. Papuc a fost găsit nevinovat, Reşetnikov s-a cocoţat în prezidiul Parlamentului, procurorului Zubco i s-a cerut demisia. Apropo, ca lumea să nu uite: şeful SIS-ului a fost demis cu voturile deputaţilor lui Voronin şi Filat, iar demisia lui Zubco tot deputaţii lui Voronin şi Filat au cerut-o… La fel, nici întâlnirea din pădurea de la Ţiganca nu mai pare o făcătură de presă după ce M. Tkaciuk a recunoscut că „(noi, comuniştii) am început să discutăm despre o coaliţie verde-roşie (cu PLDM). PLDM s-a jucat cu PCRM, pentru ca Partidul Democrat să fie gelos”.

Toţi analiştii recunosc că revenirea la putere a comuniştilor e iminentă, e doar o chestiune de timp. Opinia publică moldoveană are nu numai memorie scurtă (a uitat ce înseamnă guvernarea comunistă), dar e lipsită şi de imaginaţie (nu ştie ce o aşteaptă când comuniştii vor reveni la putere). Cei care i-au văzut pe Tkaciuk şi Muntean la televiziune vineri ştiu despre ce vorbesc. Vor plăti scump, evident, şi actualii lideri ai Alianţei, inclusiv cei care „s-au jucat cu PCRM, pentru ca PD să fie gelos”. (Apropo, liderul fracţiunii PLDM în Parlament, Streleţ, nu trebuia să părăsească, supărat, emisiunea lui M. Surdu. Prietenii mei ştiu de ce.)

Actuala Alianţă poartă întreaga răspundere politică şi morală pentru posibila restauraţie comunistă în R. Moldova. Îngâmfaţi şi ţanţoşi, cei care ne-au promis o Moldovă fără Voronin, fără comunişti şi fără sărăcie şi-au evacuat copiii prin Europa şi, când vor reveni comuniştii la putere, vor şterge-o şi ei încolo.

Dar unde să fugim noi?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *