Actualitate

VIDEO/ Maia Sandu se arată nedumerită de refuzul INTERPOL de a-l da în căutare pe Vlad Plahotniuc

Mai mult de atât, Sandu a ținut să menționeze că ar exista foarte multe probe care ar confirma vinovăția lui Plahotniuc iar odată cu aceasta, șeful statului ar avea o întrebare serioasă către cei de la INTERPOL.

„Pe cazurile de corupție mare, trebuie să se lucreze cu mai multe țări, cu mai multe organizații internaționale. De ce până astăzi, pentru că eu tot nu vreau să cred, de ce până astăzi INTERPOL-ul nu l-a dat în căutare internațională pe Plahotniuc? Eu am o întrebare destul de serioasă. Cum se poate ca după 2 ani de zile, nici astăzi nu-l vedem pe Plahotniuc în căutare internațională? Nu am o explicație”, a spus Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV8.

De asemenea, Sandu a recunoscut că ar exista o problemă în privința actelor expediate către INTERPOL, care potrivit acesteia ar putea fi traduse prost, din motiv că au fost pregătite de traducători mai puțin competenți.

„Nu-mi vine a crede că probele au fost ele pregătite că, poate nu avem cei mai buni traducători care lucrează la Procuratură, poate nu au fost cele mai bine formulate probele, dar oricum este foarte multe probe aicea. Oricine vrea să se documenteze, înțelege. Eu am o întrebare la INTERPOL pe partea asta și o să încerc să obțin un răspuns”, a mai spus șefa statului.

Vă amintim că, Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când Guvernul Filip și-a anunțat demisia.

De precizat că, Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC INTERPOL a refuzat includerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Despre această hotărâre Procuratura Generală a fost informată în vara anului 2020.

Decizia a fost luată în cadrul sesiunii a Comisiei, care a avut loc în perioada 29 iunie – 3 iulie 2020, în orașul Lion, Franța, care a stabilit că: ”… menținerea datelor privind Solicitantul, nu este compatibilă cu obligaţiunea INTERPOL de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în „spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” (articolul 2 al Constituţiei /V INTERPOL).”

Sursa: sinteza.org


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *