Actualitate

Veterani ai războiului de la Nistru, în vizită la Vălenii de Munte, România

Acum câțiva ani, Asociația Obștească a Veteranilor Războiului (AOVR) din 1992 “Tiras-Tighina” din țara noastră a semnat un acrod de colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor (ANCE) “Regina Maria” din România.

În baza acestui document se organizează diferite activități de interes comun pentru ambele părți.

Bunăoară, săptămâna trecută, o delegație în frunte cu Anatol Caraman, președintele AOVR “Tiras-Tighina”, și compusă din combatanți de la Chișinău, din regiunea transnistreană și din raionul Cimișlia, a întreprins o vizită în orașul Vălenii de Munte din județul Prahova, România, la invitația filialei de acolo a ANCE “Regina Maria”.

Amintim cititorilor că această localitate este înfrățită, de mai multă vreme, cu orașul Cimișlia.

În dimineaţa zilei de 6 iunie curent, oaspeţii din Republica Moldova au avut o întâlnire la Primăria oraşului Vălenii de Munte, unde s-au abordat diferite chestiuni, inclusiv s-a convenit ca în programul ediției din luna august curent a cursurilor de vară ale Universității Populare “Nicolae Iorga”..să fie inclusă o prezentare a materialelor despre războiul Republicii Moldova contra Federației Ruse de acum 27 de ani.
Primarul gazdelor, Florin Constantin, s-a interesat cum, în opiniile combatanților, poate fi soluționată problema reîntregirii României și ce trebuie de făcut pentru aceasta.

Asociația Obștească a Veteranilor Războilului din 1992 “Tiras-Tighina” i-a conferit edilului-șef titlul onorific “Cavaler cu Sabia Dreptății”.
În continuare, veteranii au participat la un serviciu divin la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din centrul oraşului Vălenii de Munte,
Următorul eveniment a fost cel legat de comemorarea eroilor căzuți în toate bătăliile și s-a desfășurat în preajma unei sfinte troiţe din cimitirul local.

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă oficiată de către un sobor de preoţi de la parohiile din ora ș întru pomenirea celor care s-au jertfit pe altarul Patriei.

Delegația din Republica Moldova a desfășurat aici un imens Tricolor cu o lungime de aproape 10 metri și o lățime de circa patru metri.
Au rostit alocuțiuni: viceprimarul Liliana Mareș, deputatul Andrei Nicolae, profesorii Ion Bocioacă și Traian Cepoiu menționatul mai sus Anatol Caraman, preşedintele Filialei din Vălenii de Munte a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Nicolae Moise.
În cadrul manifestării, AOVR “Tiras-Tighina” din Republica Moldova a acordat diferite distincții mai multor persoane. Printre acestea s-au numărat: inginerul Dan Stănescu, omul de afaceri Liviu Gheorghe, preotul Valentin Teodor, profesoara Florea Vulpe, veteranul de război Semion Ioniță, ajuns la vârsta de 97 de ani

Iar ANCE “Regina Maria” a oferit diplome de recunoștință în legătură cu împinirea a 100 de ani de la înființarea acestei instituții, printre laureați fiind și membri ai delegației din Republica Moldova.

Elevii din localitate au prezentat un spctacol literar-muzical, iar solistul Gurie Popa din regiunea transnistreană a țării noastre a înterpretat câteva cântece patriotice.

Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane și de flori și cu o masă de pomenire a eroilor căzuţi în bătălii.

Ion CIUMEICĂ
http://gazetadesud.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *