Comentariu

Unicornul românesc cu două coarne

O transformare din condei, realizată pe etichetele cu produse semipreparate din Marea Britanie pe care scria că este carne de vită, însă în realitate era vorba de carne de cal. Un scandal la nivel european în care a fost târâtă şi România, dar care constituie un bun exemplu pentru mecanismele de care are nevoie un popor în UE. La Londra există zilele acestea o reticenţă faţă de UE şi după eşecul scandalului „invazia româno-bulgară" a Marii Britanii a trebuit să apară un nou scandal de presă. Acuzaţiile tabloidelor britanice că englezii vor rămâne fără locuri de muncă din cauza românilor şi a bulgarilor au fost demontate cu uşurinţă. Numărul imigranţilor est-europeni în Anglia este mult mai mic decât al celor proveniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale planetei, şi dincolo de imaginea dezastruoasă creată de ţigani, românii şi bulgarii au dovedit că se adaptează foarte bine la stilul de viaţă britanic. Era nevoie de un nou scandal – şi la momentul oportun a bubuit ştirea că în produsele semipreparate importate din ţările UE, carnea de vită a fost înlocuită cu carne de cal. Siguranţa locului de muncă este un subiect de natură să stârnească îngrijorare, însă siguranţa alimentară este un subiect cu mult mai sensibil. Carnea de cal este la fel de gustoasă ca şi carnea de măgar sau de vită, însă pentru cei care au apucat să mănânce aşa ceva. Firmele care scoteau la vânzare în Marea Britanie aceste produse au început să arunce vina pe oricine altcineva – şi aşa s-a ajuns la două abatoare din România. Oficialii francezi s-au grăbit să dea de înţeles că înlocuirea cărnii de vită cu carnea de cal s-a făcut în România. Însă traseul cărnii din România în Marea Britanie trecea prin Cipru, Olanda şi abia apoi ajungea în Franţa. Înlocuirea etichetelor cărnii se putea produce oriunde pe traseu, iar autorităţile române au făcut foarte bine că s-au grăbit să verifice şi apoi să anunţe că exporturile din România au fost marcate clar ca fiind carne de cal şi că au fost respectate procedurile stabilite de Comisia Europeană. În Franţa, ancheta este în desfăşurare şi sper că va ieşi la iveală adevărul în această afacere. Unul din cele mai importante lucruri în Uniunea Europeană este credibilitatea, credibilitatea instituţiilor statului, credibilitatea furnizorilor, credibilitatea presei. Prestigiul se acumulează foarte greu, în decursul a mulţi ani şi poate fi spulberat cât ai clipi din ochi. Până la urmă, se pare că scandalul cărnii de cal din Marea Britanie s-ar putea dovedi benefic pentru România care are ocazia astfel să câştige mai multe puncte la capitolul prestigiu. S-au găsit şi britanici cu simţul umorului care s-au declarat entuziasmaţi de ştirea că în loc de carne de vită au fost trataţi cu carne de cal. Pentru ei asta a fost o dovadă uşurătoare că produsele semipreparate conţin, totuşi, carne. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *