Social

Un centru pedagogic, o bună oportunitate pentru comunitatea rurală

 În cele mai multe cazuri, anume bărbații sunt cei care inițiază afaceri. Astfel, în baza unui program de dezvoltare locală, mai multe femei din zonele rurale au fost încurajate să-și dezvolte o afacere. În timp ce o mare parte dintre ele au ales să pună baza unei afaceri în domeniul agricol, Diana Zmeu, din Ștefan Vodă, a decis să ofere servicii de instruire pedagogică pentru localnicii din regiune.
 
Diana Zmeu este profesoară în satul Popeasca, din raionul Ștefan Vodă. De zece ani, femeia se dedică instruirii elevilor în cunoașterea unei limbi străine. În prezent, Diana este unica profesoară de limbă străină în localitate. Astfel, toți cei 246 de elevi care studiază în gimnaziu devin elevii ei. Timp de nouă ani, Diana a predat doar limba franceză în școală, în timp ce o parte a elevilor și-ar fi dorit să o învețe pe cea engleză. Anul trecut, profesoara a susținut recalificare pentru limba engleză și, începând cu acest an, ea deja predă clasei a II-a noul obiect.
În vara acestui an, femeia de 30 de ani a participat la un concurs din cadrul unui program de dezvoltare a afacerilor în comunitățile rurale, cu scopul de a crea mai multe servicii de calitate. Diana s-a lansat în concurs cu ideea de a crea un centru de instruire a limbilor străine în localitate. „Ideea a venit imediat când am auzit despre această posibilitate. Lansarea în concurs a fost mai mult pentru obținerea unei experiențe, dar până la urmă am obținut succes”, afirmă femeia.

Centrul de servicii pedagogice

Diana a reușit să se convingă că centrul de instruire este o instituție de care are nevoie acum localitatea sa. Cu banii obținuți în urma concursului, antreprenoarea a mărturisit că va cumpăra utilajul necesar pentru amenajarea centrului. Materiale didactice, mobilier, tablă, proiector, dicționare și altele vor fi cumpărate din grantul de aproape 80 de mii de lei.

„Centrul de servicii pedagogice se va afla în cadrul gimnaziului din sat. Voi închiria o sală care va fi comodă pentru toți doritorii de a-și îmbogăți cunoștințele”, comentează profesoara. Din moment ce în sat toți au învățat până acum limba franceză, în curând, doritorii vor putea frecventa centrul pentru a studia și limba engleză.

Ana Ciobanu, directoarea gimnaziului din satul Popeasca, salută cu mare entuziasm ideea de creare a centrului de instruiri. „Este o idee bună și suntem nespus de bucuroși când apar asemenea oportunități de dezvoltare, atât pentru copii, cât și pentru maturi. La noi în școală, limba engleză abia a început să se predea. Până acum elevii au avut posibilitatea să învețe numai limba franceză, fiindcă nu aveam profesor de engleză”, precizează directoarea. În anii precedenți mulți copii părăseau instituția anume din lipsa posibilității de a studia limba engleză. Copiii au plecat în centrele raionale sau în satele apropiate, unde găseau oportunitatea de a învăța una dintre cele mai populare limbi străine. Ana Ciobanu a adăugat că speră ca și alți profesori să vină cu inițiative pentru a dezvolta localitatea împreună.

Oportunitate pentru elevii din regiune

În mai puțin de o lună, Diana va începe orele de engleză în centru. Pentru că abia se pun bazele afacerii, ea va fi unica profesoară. „În viitor sper să îmi pot permite să mai angajezi și alți profesori, dacă vor mai fi colegi doritori”, spune antreprenoarea. Diana este sigură că de această oportunitate vor beneficia atât elevii din localitate, cât și cei din satele vecine. „Deja sunt foarte mulți doritori și aș începe cu două grupe. Una va fi pentru cei mai mici din clasele primare și o grupă cu elevi mai mari. Sper să fie măcar câte 10 în grup pentru început. Iar apoi în funcție de doritori vom crea mai multe grupe”, precizează femeia.

Nu doar copiii vor putea frecventa orele de engleză, ci și maturii. „Acele persoane care lucrează peste hotare și trebuie să posede limba engleză și-au manifestat deja interesul. Astfel, vreau să ajut oamenii să învețe de acasă limba dorită, pentru ca, atunci când vor pleca la muncă, să poată comunica și activa fără impedimente”, comentează Diana.

Ofertă bună de a studia limba engleză în sat

Pentru că banii de investiție vor ajuta la procurarea utilajului necesar centrului, cursurile vor fi cu plată. Antreprenoarea încă nu a stabilit costurile unui curs de limbă engleză, dar asigură că acesta va fi accesibil. „Interesul meu este ca și localitatea să beneficieze din urma acestui serviciu, nu doar eu. Dar voi studia care sunt prețurile în regiunea noastră și, cu siguranță, voi găsi o ofertă bună pentru doritori”, declară femeia.

În satul Popeasca sunt câțiva copii care circulă în jur de 15 kilometri pentru a studia limba engleză în localitățile vecine. „Cunoaștem că pentru aceasta părinții scot bani grei din buzunare la care se mai adaugă și cheltuielile de transport. Dar acest fapt demonstrează că tinerii își doresc să studieze limba engleză”, spune Diana.

Nicolae Zmeu a susținut-o pe soția sa de când a demarat concurs în sat. „În timpul pregătirilor, Diana a început să aibă dubii că rezultatele ar putea să nu fie cele așteptate. Dar sperăm că, prin înființarea centrului, vom oferi copiilor noștri mai multe oportunități să rămână în sat”, spune bărbatul. Nicolae a mai adăugat că va continua să își susțină soția în zilele când ea va preda lecții de engleză la centru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *