Economie

Transelectrica şi Elektroenergien Sistemen Operator, contract pentru furnizarea reciprocă de urgenţă a energiei din afara ţării

‘Contractul semnat între Transelectrica şi Elektroenergien Sistemen Operator (ESO EAS) are la bază principiul european al solidarităţii. În cadrul reuniunii interguvernamentale româno-bulgare, cele două companii au semnat un contract privind furnizarea reciprocă de urgenţă a energiei din afara ţării, pentru securizarea serviciilor, între sistemele energetice ale celor două ţări’, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, documentul semnat între România şi Bulgaria creează mecanismul de ajutor de avarie la care operatorii de sistem şi transport din cele două ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică, în sistemul energetic naţional.

Procedura de notificare şi obţinere a ajutorului se derulează astfel: operatorul aflat în dificultate solicită operatorului de transport din statul vecin o livrare a unei cantităţi de energie electrică în sistem, necesară pentru câteva ore. În urma acestei solicitări, statul care primeşte cererea de ajutor o va accepta sau respinge, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional, de rezervele de care dispune şi dacă ajutorul nu-i afectează tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.

Contractul semnat de Transelectrica şi Elektroenergien Sistemen Operator are la bază principiul european al solidarităţii, a afirmat ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

‘Şedinţa comună cu Guvernul Bulgariei este un eveniment de maximă importanţă pentru ambele state, datorită legăturilor existente între noi, a istoriei dar şi a perspectivelor comune. Toate acestea pot genera efecte pozitive în economiile României şi Bulgariei’, a spus ministrul Şimon.

În plus, acesta a făcut referire la destinul european comun al celor două ţări, primite în acelaşi timp în UE.

‘Din această perspectivă europeană privim cooperarea economică româno-bulgară, istoria comună în dezvoltarea sistemelor electroenergetice. Să nu uităm că, întotdeauna, colaborarea transfrontalieră generează valoare adăugată în raporturile şi relaţiile internaţionale’, a adăugat oficialul român.

A patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria a avut loc marţi, la Varna, şi a evidenţiat continuarea cooperării consolidate, pe multiple paliere, între cele două ţări vecine, partenere în Uniunea Europeană şi aliate în cadrul NATO, a informat Guvernul României.

Conform sursei citate, pe agenda şedinţei comune a celor două Guverne s-au aflat subiecte din domenii de interes reciproc, precum cooperarea economică, infrastructura de transport şi cea energetică, muncă, afaceri interne, dezvoltarea regională şi cooperarea transfrontalieră.

De asemenea, discuţiile au vizat problematica europeană şi perspectivele de coordonare în pregătirea primelor mandate la preşedinţia Consiliului UE ale României şi Bulgariei.

Totodată, cele două Executive au adoptat o Declaraţie comună referitoare la ariile principale ale cooperării bilaterale, regionale şi în plan european, euroatlantic şi internaţional. În cadrul reuniunii au fost semnate şi o serie de documente sectoriale bilaterale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *