Editorial

„Terorism fără ghilimele”, Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

În realitate, avem de-a face nu cu un „război” (și acesta luat încă în ghilimele), ci cu o amplă acțiune de terorism internațional (fără ghilimele).

Acțiunile Rusiei au toate trăsăturile caracteristice unui act terorist: există teroristul, există obiectul șantajului, există și ostaticii. În miez de iarnă (o iarnă mai geroasă ca de obicei), Rusia închide robinetele la conductele cu gaz, luând astfel jumătate din populația Europei. Pentru a-și rezolva, chipurile, niște neînțelegeri financiare cu Ucraina, teroristul pune în pericol viața a milioane de oameni, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu disputa dintre ucraineni și ruși. Așadar, prin ce se deosebesc acțiunile teroriste ale Rusiei lui Putin de acțiunile teroriste ale fundamentaliștilor lui Ben Laden? Răspunsul e univoc: prin nimic.

Europa din prima săptămână a lui 2009 – economii puse pe butuci, orașe în beznă, victime în rândurile populației civile, panică generală ș.a.m.d. – nu se deosebea prea mult de SUA din septembrie 2001, după atacul terorist al lui Ben Laden. După acest atac, SUA au învățat niște lucruri. Va învăța ceva Europa, după atacul terorist al lui Putin?

Atacul lui Putin i-a stricat odihna lui Voronin, acesta fiind nevoit, de ochii lumii (și ai electoratului), să se despartă de dulcea beție a magnificelor peisaje alpine. De la Consiliul de Securitate, pe care l-a convocat de urgență, a putut afla un singur lucru, pe care, de altfel, trebuia să-l știe: situația Republicii Moldova e catastrofală. Ce a întreprins personal Voronin? Nu i-a telefonat nici lui Medvedev, nici lui Putin, cum au procedat alți șefi de state, inclusiv Traian Băsescu. De ce nu au făcut-o, să le amintească, cel puțin, că între RM și F. Rusă există un tratat de prietenie, care consfințește „frăția de veacuri” dintre aceste două țări și relațiile de parteneriat strategic?

Dar de ce nu a reacționat Parlamentul moldovean, care e în relații frățești cu Duma rusă? De ce nu a fost chemat la președinție (guvern) ambasadorul Rusiei, să i se înmâneze o „notă verbală”, cum s-a procedat în cazul României, cu prilejul alegerilor din 30 noiembrie? De ce nu au protestat șefii comunităților rusești din RM? Vă imaginați ce gălăgie planetară s-ar fi făcut, dacă numele țării-teroriste ar fi fost România, nu Rusia?

Întrebări retorice, fără rost. Noi, basarabenii (nu toți, firește), cunoaștem mai bine Rusia și nu ne-am făcut niciodată iluzii în privința ei. Dar ce trebuie să se mai întâmple ca și Europa să înțeleagă cât valorează tratatele pentru ruși? Până la urmă, Europa se va lămuri cu teroristul internațional cu numele Putin, dar cum ne vom lămuri noi cu teroriștii noștri național, care, în decembrie 2008, au procedat exact ca Putin, când au dat ordin celor de la „Moldova-Gaz” să închidă robinetele, luând ca ostatici aproape un milion de oameni, locuitori ai Chișinăului? Ce diferență există între teroristul Putin și Voronin, care acționează exact la fel?

Constantin Tănase

12 ianuarie 2009
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *