UE / Nato

Teodor Baconschi: Credibilitatea R. Moldova pe plan extern a crescut substanţial în ultima perioadă

Discutia s-a axat pe stadiul actual al relatiilor dintre cele doua state, perspectivele de intensificare a cooperarii pe diferite planuri, dar si pe preconizata sedinta comuna a Guvernelor Republicii Moldova si Romaniei, care va avea loc in luna iunie la Galati.

Prim-ministrul Vlad Filat a exprimat gratitudine pentru sprijinul constant pe care Romania il acorda Republicii Moldova. Premierul a mentionat ca in ultimii doi ani relatiile bilaterale s-au dezvoltat ascendent si si-a exprimat speranta ca acest ritm va fi mentinut si in continuare.

Prim-ministrul a precizat ca cooperarea economica are un potential foarte mare si este necesar de intreprins actiuni astfel incit agentii economici din ambele state sa cunoasca posibilitatile existente. Premierul a precizat ca oportunitati investitionale exista nu doar in agricultura, infrastructura, ci si in energetica, IT. Referitor la sedinta comuna a Guvernelor Republicii Moldova si Romaniei, Vlad Filat a spus ca aceasta va constitui un prilej pentru efectuarea unui bilant al raporturilor bilaterale, realizarilor si perspectivelor de cooperare intre cele doua state, inclusiv in contextul integrarii europene a Republicii Moldova.

Premierul s-a referit si la pasii intreprinsi de Guvern privind apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, in context multumind Romaniei pentru suportul acordat in acest sens.

"Sint optimist in ceea ce tine de viitorul Republicii Moldova. Noi vom continua sa muncim in vederea realizarii tuturor angajamentelor asumate, astfel incit cetatenii moldoveni sa beneficieze de drepturile si valorile europene", a spus Vlad Filat.

Teodor Bacosnchi a declarat ca Romania si Republica Moldova au inregistrat rezultate frumoase in ultima perioada. Ministrul a precizat ca credibilitatea Moldovei pe plan extern a crescut substantial in ultima perioada si a indemnat Guvernul de la Chisinau sa mentina acelasi ritm in activitatea sa.

Teodor Baconschi a spus ca tara sa este gata sa sustina si in continuare Republica Moldova. Ministrul a precizat ca in cadrul discutiilor avute cu vicepremierul Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, s-a convenit asupra instituirii unui mecanism interministerial care sa se ocupe de coordonarea si consolidarea actiunilor dintre cele doua state.

"Romania este un sustinator fiabil al Republicii Moldova. Noi vom continua sa va fim alaturi si speram sa mentinem tonusul bun al relatiilor noastre", a spus ministrul de Externe al Romaniei.

Un subiect aparte in cadrul discutiei a tinut de problematica transnistreana si evolutiile inregistrate in ultima perioada. Partile si-au exprimat speranta ca negocierile oficiale in format 5+2 vor fi reluate in scurt timp.  

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *