Editorial

Tentaţia politicii de forţă în Ungaria

Într-o fotografie a biroului lui Orban, apărută într-o publicaţie specială a Asociaţiei Medicilor, se poate vedea limpede un poster ce reprezintă culorile steagului maghiar, stema Ungariei şi cuvântul „Victorie”. Consultând mai mulţi istorici, ziariştii de la Budapesta au aflat că posterul este creaţia graficianului şi fotografului Sandor Legrady şi a fost realizat cu prilejul intrării armatei horthyste în Transilvania de Nord în anul 1940, în urma Diktatului de la Viena prin care Hitler a ciopârţit România.

Ce caută în biroul premierului Viktor Orban acest afiş atât de încărcat de semnificaţii cel puţin jignitoare la adresa istoriei românilor? Administraţia maghiară din Transilvania de Nord în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost orice, mai puţin o victorie pentru lumea civilizată. Afişul intitulat glorios „Victorie” din biroul premierului Viktor Orban laudă intrarea armatei maghiare în Transilvania de Nord din toamna anului 1940. Probabil că premierul Orban nu ştie ce au făcut militarii maghiari în sute de localităţi în care au întâlnit români. Cele mai cunoscute sunt masacrele din satele Ip şi Treznea. Pe 9 septembrie 1940 soldaţii maghiari intraţi în satul Treznea au ucis 93 de oameni, 87 români şi 6 evrei – bătrâni, tineri, femei, copii, fără niciun fel de discriminare. În comuna Ip, soldaţii maghiari au ucis în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 un număr de 157 de etnici români, la fel – bătrâni, tineri, femei, copii. Pe 15 septembrie 1940 soldaţii maghiari au dat dovadă de spirit sportiv vânătoresc în satul Cerişa: i-au adunat pe români pe vârful unui deal şi le-au ordonat să fugă la vale, abia după aceea au deschis focul asupra lor. În sute de alte sate s-au produs astfel de masacre, care au căpătat amploarea unei adevărate purificări etnice. La protestele oficiale ale guvernului român din acea vreme, premierul maghiar Pal Teleki a oferit un răspuns barbar: „Nuntă fără înjunghietură nu se poate!”.

Afişul din biroul premierului Viktor Orban este mânjit cu sângele a sute de mii de evrei şi români căsăpiţi de soldaţii maghiari între 1940-1944 doar pentru că erau evrei sau români. Este foarte greu de înţeles ce semnificaţii ale acestui afiş îşi asumă premierul Viktor Orban, cum vrea el să intre în istorie şi care sunt intenţiile sale intime, reale. Afişul care glorifică ocuparea Transilvaniei de Nord este mai odios decât o svastică. Este pervers prin scuza probabilă, Viktor Orban ar putea spune că el nu are nicio simpatie faţă de masacrele din toamna anului 1940, el doar îşi doreşte binele naţiunii maghiare – dar asta nu este decât un fel de a se ascunde după cireş. În realitate, Viktor Orban este sigur că Uniunea Europeană şi sistemul democratic sunt pe cale de dizolvare şi preferă să adopte modelul autoritar de la Moscova. Inspirat de acţiunile de forţă ale lui Putin, Viktor Orban trăieşte într-un vis în care vrea să spargă regulile ce au asigurat liniştea regiunii sud-est europene. Pentru interesele Moscovei astfel de tulburări în regiune sunt cât se poate de dorite, însă aventura în care porneşte Ungaria sub conducerea lui Viktor Orban a mai fost repetată cu rezultate dezastruoase în trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *