Spectacole

Teatru „Mihai Eminescu” a început stagiunea cu un spectacol moldo-polonez

Cu această piesă, Naţionalul de la Chişinău şi-a inaugurat stagiunea teatrală 2015-2016 şi Festivalul "Reuniunea teatrelor naţionale". 

Petru Hadîrcă, director general al teatrului a precizat jurnaliştilor înainte de spectacol că piesa reprezintă un proiect moldo-polonez. Regia "Casei de pe graniţă" este semnată de Agnieszka Korytkowska-Mazur, scenografia de Pawel Dobrzycki, iar mişcarea scenică şi selecţia muzicală de Maciej Zakliczynski din Polonia. În spectacol joacă actorii Petru Hadîrcă, Silvia Luca, Petru Oistric, Lilia Bojemschi, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Ion Mocanu, Ana Tkacenko, Doriana Mărginean şi alţii.

Hadîrcă a menţionat că piesa s-a jucat în mod special în data de 17 septembrie, pentru că în această zi, în anul 1939, URSS a ocupat Polonia.

Agnieszka Korytkowska-Mazur, regizoarea spectacolului, a spus că piesa "Casa de pe graniţă" este un text mai vechi, scris de Slawomir Mrozek în anul 1967, dar care arată "o părticică din istoria Poloniei". E vorba de o familie, compusă din şase persoane, care locuieşte într-o casă de la frontieră. Într-o noapte, mai mulţi responsabili construiesc graniţa chiar în mijlocul sufrageriei din această casă. "Cine suntem noi, unde ne aflăm, care e visul nostru – iată doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă conţinutul piesei", a adăugat regizoarea spectacolului.

Spectacolul-dramă "Casa de pe graniţă" a fost montat la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", cu susţinerea financiară a Ambasadei Poloniei în Republica Moldova. Piesa se va juca şi în zilele de 3 şi 4 octombrie. Un alt spectacol, "În largul mării", montat tot după dramaturgia lui Slawomir Mrozek, în regia lui Petru Hadîrcă, a fost prezentat în premieră la Teatrul "M. Eminescu" în data de 11 mai.  

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *