Femeia

Ştiinţa şi arta vindecării – Ayurveda

O astfel de „artă a vindecării” nu ar fi putut să fie practicată decât de acele fiinţe umane deosebite, cărora realizarea spirituală le-a putut conferi puterea de a insufla viaţă în toate actele de vindecare în care se angrenau.

Urmând în mod consecvent cursul de Ayurveda, fiecare va putea să descopere în scurt timp că acesta reprezintă mult mai mult decât o ştiinţă şi o artă a vindecării. Ayurveda înseamnă în realitate un veritabil mod de a trăi sau, cu alte cuvinte, un mod de viaţă profund spiritual, simplu şi firesc, care restabileşte armonia deplină a oricărei fiinţe umane atât cu ea însăşi, cât şi cu tot ceea ce o înconjoară, permiţându-i astfel să descopere armonia tainică ce există între om şi Dumnezeu. Privind lucrurile din această perspectivă, vom putea înţelege de ce Ayurveda constituie într-adevăr „Ştiinţa vieţii”.

Ayurveda reflectă realitatea profundă a vieţii umane prin intermediul unor adevăruri fundamentale care se manifestă în natură. Ayurveda are la bază principii universale, care sunt valabile indiferent de zona geografică în care ele sunt aplicate. Ea promovează un mod de viaţă natural, care se poate desfăşura pe baza acestor principii esenţiale de viaţă sănătoasă. Aceasta este posibil în mod independent de sistemul cultural în care sunt aplicate cunoştinţele milenare ayurvedice.

În prezent, sistemul Ayurveda are un mare avantaj faţă de alte sisteme tradiţionale de vindecare, prin faptul că reprezintă o formă de cunoaştere care a fost extraordinar de bine sistematizată, având un pronunţat caracter ştiinţific. Ayurveda este un sistem tradiţional holistic, care tratează fiinţa umană ca întreg şi care are avantajul de a fi un sistem complet. Cunoştinţele pe care Ayurveda le include sunt unice prin modalitatea lor de prezentare, care este clară, sistematică şi precisă.

Chiar dacă are o vechime de peste 5000 de ani, Ayurveda a fost structurată într-o manieră foarte avansată din punct de vedere didactic şi conceptual. Principiile care stau la baza acestei elaborări sistematice sunt cuprinse în scrieri tradiţionale de o mare valoare teoretică şi practică. Ele reprezintă o sursă de autentică de inspiraţie pentru gândirea ştiinţifică actuală.

Ayurveda studiază pe această bază alcătuirea fiinţei umane, mecanismele care susţin viaţa, relaţiile de interdependenţă care există între trup şi minte, determinismul patologic al diferitelor stări de boală, relaţia între starea de sănătate şi cea de boală, mijloacele naturale prin care omul poate să menţină sau să redobândească starea de echilibru şi sănătate, modul în care omul înţelept poate utiliza mijloacele naturale pentru a avea o viaţă sănătoasă şi fericită.

Acestea sunt doar câteva dintre reperele de bază ale acestei ştiinţe milenare a vieţii (Ayurveda), care se dovedeşte a fi foarte actuală, fiind capabilă să răspundă, prin modalităţi simple, naturale şi accesibile, multor întrebări ale omului modern.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *